De feestdagen is doorgaans een periode, dat we spenderen met familie en vrienden. Het is voor veel mensen een speciale tijd van het jaar. Toch zijn de feestdagen niet voor iedereen een even gelukkige periode. Depressie komt frequent voor tijdens deze periode van samenzijn en feesten.

Depressie tijdens de feestdagen? Alleen zijn?

Het kan voorkomen dat je je alleen voelt tijdens deze feestdagen. Sommige mensen hebben onlangs mensen verloren, waardoor bijvoorbeeld kerstmis een moeilijke periode is. Je hebt kerstmis altijd met hen gespendeerd en nu zijn ze er niet meer. Dit is moeilijk voor vele mensen.

Bovendien heeft niet iedereen een grote familie. Er zijn veel mensen, die kerstmis alleen vieren. Net omdat het een periode van samenzijn is, kan kerstmis het gevoel van alleen zijn erg benadrukken. Als je dan al last had van depressieve gevoelens, kan het zijn dat deze gevoelens intenser worden door een depressie tijdens de feestdagen.

Depressie tijdens de feestdagen? Heeft het te maken met het seizoen?

Depressie komt ook vaker in de winter voor dan in de zomer. Dit heeft te maken met het licht dat we van de zon krijgen. De zon kan er namelijk voor zorgen dat we ons gelukkiger voelen en geeft ons bovendien vitaminen D. We zien dat depressie in de winter vaker voorkomt, doordat de winter erg donker is. Dit kan natuurlijk een somber en triest gevoel, dat je bijvoorbeeld ervaart tijdens een depressie tijdens de feestdagen, versterken.

De feestdagen zijn kortom een periode van vreugde, maar kan ook een periode van somberheid zijn.

Depressie tijdens de feestdagen? Doe de depressie test!

Denk je te lijden aan een depressie tijdens de feestdagen? Doe dan hier de gratis depressie test! Deze test vertelt je aan welke depressie symptomen jij lijdt en in welke mate je eventueel depressief bent. De test bestaat uit een 20-tal vragen en geeft je meteen na het invullen van de test een resultaat!