Iedereen heeft wel eens stress of ervaart druk op het werk. Niet iedereen gaat hetzelfde om met deze druk, dus is er bij iedereen een verschillende mate van stress aanwezig. Maar wanneer kunnen we nu spreken van overmatige stress? Wanneer loopt bij de meeste mensen de emmer over? Is dit voor iedereen hetzelfde of kan dit voor iedereen verschillen? Dit artikel geeft antwoorden op voorgaande vragen.
Wanneer spreken we van overmatige stress?
We spreken van overmatige stress als stress een invloed gaat hebben op alledaagse taken. Zelfs op taken buiten het werk. Het kan namelijk zijn dat je bepaalde lichamelijke of fysieke gevolgen van stress gaat ondervinden, die jouw functioneren in het algemeen zullen aantasten. Bijvoorbeeld stress kan geheugenproblemen veroorzaken. We spreken van overmatige stress als die geheugenproblemen zich niet enkel beperken tot het slecht onthouden van taken op het werk, maar dat je bijvoorbeeld verschillende malen vergeet naar de winkel te gaan, afspraken met vrienden vergeet,..... Op die moment heeft stress een invloed, die verder reikt dan de bron van stress zelf. Dan kunnen we spreken van overmatige stress.
Wanneer loopt de emmer bij de meeste mensen over?
De druppel die de emmer doet overlopen, ontstaat niet zomaar. Het is een opstapeling van stress gedurende een lange tijd. Deze stress zal bovendien ook al enige tijd andere levensdomeinen beïnvloeden, zoals je hobby's, je gezin, je sociale leven,.... Hoe meer stress we ondervinden, hoe sneller de emmer overloopt. Als dan uiteindelijk de emmer overloopt, kan dit tot verschillende problemen leiden. Zo kan bijvoorbeeld een burn-out ontstaan.
Is de grens van stress bij iedereen hetzelfde?
Nee, mensen reageren namelijk anders op stress of de oorzaken van stress. Iedereen is verschillend in het omgaan met stress en daarenboven heeft stress niet op iedereen hetzelfde effect. De een kan bijvoorbeeld voornamelijk problemen met het geheugen krijgen en de ander kan voornamelijk depressieve stemmingen ervaren. Stress en de gevolgen van stress zijn dus voor iedereen anders.
Stress aanpakken dankzij Mijn Kwartier
Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat werd ontwikkeld door artsen. Het is gespecialiseerd in het behandelen van burn-out, depressie, stress en angst. Dagelijks krijg je video's of oplossingsgerichte vragen, die je tot nieuwe inzichten kunnen brengen. Stress kan aan de hand van Mijn Kwartier gereduceerd worden met 77% in één maand!
Ik wil mijn stressniveau meten!
Mijn Kwartier ontwikkelde een gratis online stresstest, die jouw stressniveau in kaart brengt. De test neemt een 5-tal minuten in beslag en na afloop krijg je meteen jouw scores!