Als je een burn-out hebt, is het moeilijk om te weten wat je precies tegen wie moet zeggen. Het is namelijk niet leuk om het tegen iedereen te moeten zeggen. Maar wat moet je dan zeggen? Mensen rondom jou merken namelijk een verschil ofwel ben je er even tussenuit. Wat moet je dan zeggen? Dit artikel beschrijft eventuele overwegingen die je kunt maken als je iemand moet vertellen over een burn-out.

Burn-out: wanneer beslis ik best?

Als je een burn-out hebt, lijkt alles teveel. Je kan niet goed nadenken en bijgevolg dus ook geen rationale, belangrijke beslissing nemen. Het is dus belangrijk om eerst terug op je plooi te komen. Je kunt anders namelijk belangrijke beslissingen nemen/dingen zeggen waar je later spijt van krijgt. Het is daarom aangewezen om geen belangrijke beslissingen te nemen als je een burn-out hebt. We raden zelf aan om niet meteen na je burn-out belangrijke beslissingen te maken. Je kunt best wachten tot 3 weken-1 maand na je volledige herstel om een beslissing te nemen.

Burn-out: is het een voor-/nadeel als ik het vertel?

Het kan de band met je baas ten goede komen als je de waarheid vertelt. Hij/zij merkt namelijk ook dat er iets aan de hand is en wil graag weten wat het is. Aan de andere kant kan het zijn dat je de stempel "burn-out" krijgt en veel negatieve gevolgen ondervindt door het te vertellen tegen je baas. Een ander voordeel is dat het je baas kan wakker schudden over wat er aan de hand is. Het kan namelijk zijn dat je teveel werk moet doen en dit gewoon teveel is voor één persoon. Als hij/zij dan ziet welke gevolgen het heeft op jou en eventueel anderen, kan het een wake-up call zijn. Toch bestaat er rond burn-out een groot taboe. Als je bovendien het gevoel hebt een begripvolle baas en een open bedrijfscultuur te hebben, kan je het nieuws gemakkelijker vertellen.

De keuze of je het vertelt of niet ligt bij jezelf, maar we raden je aan bovenstaande tips in acht te nemen en jouw situatie persoonlijk te evalueren. Denk je dat je een baas hebt die begripvol is of iemand die het moeilijk zal begrijpen? Dit zijn allemaal vragen die je voor jezelf kan overlopen.

Mijn Kwartier tegen burn-out?

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat gespecialiseerd is in het behandelen van burn-out, depressie en stress. Verder zal Mijn Kwartier samen met jou focussen op de factoren, die voor jou aanleiding hebben gegeven tot burn-out. Zo heb je modules, die je helpen met loslaten, anderen die helpen minder perfectionistisch te werk te gaan,…. Dagelijks krijg je oplossingsgerichte vragen en video’s, die bij jou nieuwe inzichten kunnen opwekken. Samen met Mijn Kwartier kan je stress dalen met 77% in één maand!

Test of je een burn-out hebt!

Om te weten te komen of er bij jou sprake kan zijn van een burn-out, kan je de gratis burn-outtest van Mijn Kwartier invullen. Deze test bestaat uit een twintigtal vragen. Na het invullen van deze vragen, wordt je doorgestuurd naar een pagina met jouw scores en bijhorende interpretatie!