Mijn kwartier

Een online programma dat een kwartiertje tijd van mijn dag vraagt en me in ruil een meer gebalanceerd en gelukkiger leven belooft. Speciaal. Want als ik denk aan een coach, denk ik aan Marc Wilmots of een gespierde bonk die me met zweep in de hand 100 sit-ups laat doen. Ondersteboven en na elkaar. Maar deze coaching is dus anders: mentaal, gericht op mijn algemeen welzijn.

Wat?

Mijn kwartier is een onlinezelfhulpprogramma dat mensen begeleidt in zelfreflectie, waarbij een kwartier zelfhulp per dag tot 77% minder stress zou leiden. Elke week krijgt je als deelnemer een evolutierapport dat voorgelegd kan worden aan een begeleidende arts of hulpverlener.

Waar?

Thuis, vanuit je zetel, van aan je bureau, van op je terras, eender waar je kan inloggen op www.mijnkwartier.be

En nu jij:

Vul de gratis zelftest in op www.mijnkwartier.be, al is het gewoon uit nieuwsgierigheid. Als je onaangenaam verrast wordt door wat die test zegt over je angst-, spannings- en deprigehalte is het misschien geen slecht idee om daar iets aan te doen.
Mijn kwartier: Die zelftest dus. Na verschillende vragen of ik de afgelopen week opgefokt, onrustig, paniekerig, vrolijk of zwaarmoedig was, liegen de resultaten er niet om. Procentueel blijk ik ernstig gespannen, zeer angstig en mild depressief te zijn. Het is tijd om mijn eigen Marc Wilmots te worden en wel snel.

Het concept: door na te denken over de dingen die we doen en bepaalde keuzes te maken, kunnen we ons eigen leven in handen nemen. Ik moet me dus me bewust worden van hoe ik wil leven, ik moet nieuwe gewoontes ontwikkelen die me daarbij helpen en ik moet consequent voor die gewoontes kiezen as i go. Dat betekent dat ik mezelf moet leren efficiënter te werken, dat ik mijn deadlines moet halen in plaats van ze in te halen, dat ik tijd moet maken om me te ontspannen en dat ik me minder snel moet opjagen als de dingen niet lopen zoals ik wil dat ze lopen. Toegegeven, dat zijn allemaal dingen die ik eigenlijk wel al wist. Tegelijk zijn het ook dingen waar nooit lang genoeg bij stilsta om er effectief iets mee te doen. Door elke dag heel bewust dat online programma open te klikken, door vragen te beantwoorden en mezelf een beetje verplicht onder de loep te nemen, groeit het besef dat ik beter kan steeds meer. Al na een week blijkt mijn stressgehalte van ‘ernstig’ naar ‘mild’ te zakken, en tijdens de twee weken daarna zakt het alleen maar verder.

De conclusie: Ik ben niet alleen rustiger en stressbestendiger geworden van die kwartiertjes, ik ben vooral zelfbewuster geworden. Is dat heel erg mindfull? Op een bepaalde manier wel. Slechte gewoontes zoals mijn werk fout of niet inplannen en de zelfhaat en frustratie die daarbij hoort omarmen, ben ik kwijtgespeeld. Betere gewoontes zoals plannen en zelfwaardering zijn in de plaats gekomen. Ook al klinkt dat sullig als ik het typ, zelfreflectie helpt en mijnkwartier is een goede plaats om eraan te doen.

Dit zegt psychologisch mindfulness-consulente Nathalie Cardinaels: Een online training is voor sommigen misschien wat onpersoonlijk, terwijl het voor anderen een laagdrempelige manier is om gecoacht te worden. Het is zeker zinvol om beter met stress om te leren gaan en er telkens opnieuw aan herinnerd te worden dat je goed voor jezelf moet zorgen, maar het is geen vervanging voor therapie of begeleiding bij grote problemen en moeilijke emoties. Een pluspunt aan dit programma is dat er om die reden ook duidelijk vermeld wordt dat een medische diagnose nooit door software wordt gedaan, maar enkel door een arts. De zelfcoaching kan op die manier een waardevolle aanvulling zijn bij professionele hulp.

sjiek-hbvl-mijnkwartier

Download het volledig artikel hier: Online zelfhulpprogramma tegen depressie, stress, angst, burn-out - Artikel in SJIEK, Het Belang Van Limburg