Je hoort het vaker en vaker. Mensen voelen zich vermoeid en slapen niet goed. Vermoeidheid gaat echter vaak verder dan een nachtje niet goed slapen of het gevoel hebben dat je die dag niet goed hebt kunnen presteren. Vermoeidheid gaat vaak over een opstapeling van een slapeloze nachten, die op zijn toer vergaande gevolgen met zich mee kunnen dragen. Zo kan je somber worden, maar kan zelfs je geheugen en concentratie lijden onder de vermoeidheid.

Het waarom van vermoeidheid?

Oorzaken van vermoeidheid kunnen erg uiteenlopend zijn. Zo kan de één slecht slapen door druk op het werk, terwijl de andere net door een verhuis is gegaan. Vaak heeft het echter te maken met een verandering in je patroon, dat samenhangt met een verhoogd stressniveau. Stress kan er namelijk voor zorgen dat we langer wakker liggen in ons bed. Daarnaast kan stress ook je prestatievermogen aantasten en zelfs een invloed hebben op ons humeur.

Vermoeidheid aanpakken!

Als je last hebt van chronische of intens acute vermoeidheid, kan het nuttig zijn professionele hulp te zoeken. Deze hulp kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je even uit je dagelijks ritme bent en zo vanop een afstand kan kijken naar wat er precies met je aan de hand is. Door de juiste vraagstelling kan je bovendien meer inzicht krijgen in wat voor jou energieuitputtend is wat je kan doen om gezonder en gelukkiger te leven.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat ontwikkeld werd door artsen en psychologen. Het helpt je dagelijks van thuis uit 'ongezonde gewoontes' die leiden tot stress bloot te leggen. Daarnaast gaat het programma stap voor stap na wat jij voor jou werkt om 'gezonde gewoontes' in te bouwen. Deze gewoontes kunnen je dan helpen een gezonder slaap- en waakritme aan te gaan en op een gezonde manier te reageren op stressvolle situaties.

Vermoeidheid? Doe de test!

Wil je graag weten in welke mate vermoeidheid en zijn symptomen je dagelijks leven beïnvloeden? Doe dan hier de gratis stress test!