Heb je soms al eens vreemd gedrag bij jezelf meegemaakt? Dat je iets anders wil doen, maar niet weet wat? Dat je vreemde reacties krijgt van vrienden? Of heb je soms al eens het gevoel gehad dat er iets anders was aan iemand, maar je kon je vinger er niet opleggen? Autisme is niet bij iedereen even duidelijk te herkennen en heeft veel verschillende uitingsvormen. Als je de symptomen kent, kan je er vaak ook anders mee om gaan. Dit is ook vica versa. Als je zelf autisme hebt, en psychologen of hulpverleners je informatie geven over autisme, kan je soms anders reageren op situaties of symptomen.
Om je hier wat meer informatie te geven over autisme en het mechanisme errond, zullen we de symptomen van autisme bespreken, maar ook bepaalde mechanismen die invloed kunnen hebben op autisme.
Autisme: moeite met communicatie
Mensen met autisme hebben moeite met communicatie. We schrijven vaak onzichtbare of impliciete regels wat omgang met anderen betreft. We hebben specifieke regels over wat we moeten zeggen in bepaalde situaties of wat normaal is in communicatie. Als je autisme hebt, zijn deze regels niet duidelijk. Je weet vaak niet wat zeggen of wat mensen van je verwachten.
Autisme: vriendschappen
Vriendschappen maken en onderhouden is moeilijk voor mensen met autisme. Je hebt namelijk moeite met de sociale, impliciete regels van sociale contacten en dat maakt het moeilijk om een band met iemand op te bouwen. Veel mensen met autisme zijn daarom ook liever bezig met hun hobby's dan met vriendschappen. Dit vinden ze gemakkelijker in tegenstelling tot menselijk contact. Vaak hebben mensen met autisme één hobby, waar ze zich in verdiepen en alles vanaf weten.
Autisme: flexibel denken
Mensen met autisme hebben moeite met flexibel denken. Dit kwam reeds naar boven doordat het flexibel toepassen van sociale regels niet altijd even gemakkelijk is. Verder hebben ze ook moeite met afspraken, die veranderen. Om een voorbeeld te geven: een klein meisje gaat voor de eerste keer naar school met de schoolbus. Ze zou opgehaald worden om 7u41. Om kwart voor 8 staat ze plots terug thuis Haar moeder vraagt wat er gebeurd was en het meisje zei: 'De bus was er niet om 7u41 dus ben ik maar terug gekomen'. Ze kon zich dus niet inbeelden dat de bus misschien wat later zou komen.
Autisme: wat is de link met stress, depressie en angst?
We hebben net de kernsymptomen van autisme besproken, maar er zijn ook andere dingen die kunnen volgen uit autisme. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je heel graag meer vriendschappen zouden willen hebben, maar dat het je niet lukt. Dat kan als gevolg hebben dat je je waardeloos begint te voelen en dat je je geïsoleerd begint te voelen, wat na een tijdje tot depressie zou kunnen leiden. Ook kan het zoeken van contacten of het aanpassen van afspraken stresserend voor je zijn. Het is nuttig om in deze situaties stress te leren onderdrukken, zodat je rustiger nieuwe mensen kan ontmoeten of zonder overmatige stress een situatie kan aangaan. In extreme gevallen zou het zelfs kunnen zijn dat sociale contacten zo moeizaam verlopen, dat je angstig bent om nieuwe mensen te ontmoeten.
Hoe pak ik stress, depressie en angst bij autisme aan?
Dit kan je zeker doen aan de hand van het online zelfhulpprogramma. Je hoeft met niemand te praten, maar je werkt ondertussen wel aan je stress, depressie en angst. Mensen met autisme hebben soms voordeel uit online zelfhulp, omdat ze geen stress hebben om nieuwe contacten met iemand aan te gaan en ze zelf kunnen bepalen wanneer het begint. Je zit dus ook niet met wachttijden.
Test je stress, depressie en angst!
Heb je het gevoel dat je gestresseerd bent, angstig of depressief? Je kan altijd onze gratis zelftest doen om jou mate van stress, depressie angst te meten.