Als je gediagnosticeerd bent met een burn-out, start meestal de behandeling. Hierin willen we burn-out zo effectief en snel mogelijk oplossen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een burn-out op te lossen of de symptomen ervan te verminderen. Dit artikel som in grote lijnen de mogelijke oplossingen tegen burn-out op.

Oplossingen tegen burn-out: zelf burn-out aanpakken

Het is natuurlijk niet altijd nodig of mogelijk om professionele hulp in te schakelen bij het aanpakken van burn-out. Bij lichtere vormen kan je dit ook zelf proberen. Dit is ook één van de mogelijke oplossingen tegen burn-out. In samenspraak met je arts kan je dan een pauze inlassen voor jezelf waar je jouw lichaam en geest de nodige rust geeft. Vervolgens bouw je jouw stressweerstand beetje per beetje terug op. Zo kan je je weren tegen de terugkeer naar je werk. In deze fase is het nuttig om zoveel mogelijk naar je lichaam te luisteren. Deze zal je namelijk aangeven wat je al kan en wat nog moeilijk is. Denk eraan dat burn-out is ontstaan vanuit een overspanning. Het is dus aangewezen om geen tweede overspanning te creëren.

Oplossingen tegen burn-out: psychotherapie

Een andere vorm van oplossingen tegen burn-out is psychotherapie. Als er sprake is van een ernstigere of aanhoudende burn-out, kan professionele hulp aangewezen zijn. Dit kan je telkens ook met je huisarts bespreken wat de beste vorm van hulpverlening voor jou is. Een psychtherapie kan je helpen in het leren loslaten van stress en taken. Mensen met een burn-out hebben namelijk vaak moeite met het loslaten van hun perfectionisme of stress. Ze nemen het overal mee naartoe, waardoor een overspanning ontstaat. Psychotherapie kan je hierbij helpen. Verder heeft het ook andere voordelen. Het kan samen met jou de oorzaken van je burn-out aanpakken en leren verhinderen.

Oplossingen tegen burn-out: online zelfhulpprogramma Mijn Kwartier

Mijn Kwartier bevindt zich tussen beide oplossingen, die hierboven aangegeven staan. Het online zelfhulpprogramma is eerder aangewezen voor mensen met een lichtere vorm van burn-out, maar kan ook ter ondersteuning dienen bij psychotherapie. Verder zal Mijn Kwartier samen met jou focussen op de factoren, die voor jou aanleiding hebben gegeven tot burn-out. Zo heb je modules, die je helpen met loslaten, anderen die helpen minder perfectionistisch te werk te gaan,.... Dagelijks krijg je oplossingsgerichte vragen en video's, die bij jou nieuwe inzichten kunnen opwekken. Samen met Mijn Kwartier kan je stress dalen met 77% in één maand!

Test of je een burn-out hebt

Om te weten te komen of er bij jou sprake kan zijn van een burn-out, kan je de gratis burn-outtest van Mijn Kwartier invullen. Deze test bestaat uit een twintigtal vragen. Na het invullen van deze vragen, wordt je doorgestuurd naar een pagina met jouw scores en bijhorende interpretatie!