Aangezien sommige mensen het betwijfelen, je mentale gezondheid heeft wel zeker een invloed op je lichaam. Zo kan bijvoorbeeld een depressie aan de oorzaak liggen van hoofdpijn en stress spierspanning uitlokken. Psychologen zijn het er over eens dat lichaam en geest niet van elkaar los gezien kan worden. Dit was niet altijd het geval. Voor lange tijd waren experts het erover eens dat geest en lichaam uiterst van elkaar gescheiden waren.

De invloed van mentale gezondheid op je lichaam?

Verschillende voorbeelden leiden ons tot de conclusie dat mentale gezondheid een invloed heeft op ons lichaam en visa versa. Zo kan je mentale gezondheid aan de basis liggen van verscheidene lichamelijke klachten. Deze klachten worden doorgaans gegroepeerd onder psychosomatische ziekten. De invloed gaat echter veel verder dan dat. Lichamelijke symptomen worden namelijk gerekend onder de symptomen van een hele reeks aan mentale problemen.

Naast een onderlinge invloed van mentale gezondheid en fysieke gezondheid, kunnen lichamelijke symptomen ook bijdragen aan een vicieuze cirkel van mentale symptomen. Zo kan bijvoorbeeld hoofdpijn een gevoel van schuld of schaamte teweeg brengen omdat je denkt dat het je eigen schuld is dat je pijn hebt. Bovendien kunnen lichamelijke symptomen een invloed hebben op sociale relaties. Om het voorbeeld van hoofdpijn te nemen: hoofdpijn kan de frequentie van sociale interacties sterk verminderen. Mensen met migraine, bijvoorbeeld, kunnen het erg lastig vinden een avondje uit te plannen, aangezien ze vaak moeten afzeggen door hun migraine.

Lichamelijke symptomen aanpakken!

Als je last hebt van lichamelijke symptomen ten gevolge van een mentaal probleem, is het nuttig de onderliggende reden aan te pakken. In dit opzicht is het dus interessant op zoek te gaan naar hulp voor je mentale klachten, om zo ook lichamelijke klachten te verbeteren.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks begeleidt in het aanpakken van lichamelijke en psychische klachten om zo je mentale en fysieke gezondheid te verbeteren. Het leert je meer over je klachten en ontdekt samen met jou wat jij in je dagelijkse leven kan implementeren om een gezonder leven te leiden.

Zelftest!

Wil je graag weten in welke mate je last hebt van mentale klachten zoals stress en angst? Doe dan hier de gratis zelftest!