Omdat depressie een alom gekend begrip is in onze hedendaagse maatschappij, kennen veel mensen enkele symptomen van depressie. Depressie wordt steeds meer als ziekte bekeken en door meer en meer mensen erkent.

Ondanks deze bekendheid is het moeilijk om te beginnen aan je zoektocht naar depressie symptomen. Wanneer heb je nu een depressie en als je een diagnose hebt, wat kan je eraan doen? Dit artikel beschrijft de depressie symptomen, beschrijft een diagnose depressie aan de hand van de DSM, een alom gehanteerd diagnose-instrument en geeft tips omtrent wat je nu verder kan doen. Vergeet ook zeker niet de gratis depressie test te doen op het einde van het artikel om jouw depressie symptomen te meten.

Depressie symptomen? Wat zijn de symptomen van depressie?

Allereerst wordt depressie gekenmerkt door een alom overheersend somber gevoel. Zelfs als er iets grappig voorvalt, kan je nauwelijks lachen. Je zou het liefst de hele dag in bed blijven en hebt niet veel zin meer om iets te ondernemen. Je piekert bijna iedere moment van de dag. Doordat je brein gepreoccupeerd is door depressieve gedachten, heb je ook moeite om in slaap te geraken.

Daarenboven zal je merken dat je vaker begint te huilen en je ook meer zal afzonderen. Niet enkel op het werk ben je het liefst alleen, maar ook onder vrienden en familie. Als ze voorstellen om iets te doen, hou je de boot zo liefst mogelijk af. Eventuele hobby’s zullen vaak ook lijden onder de depressie. Zeker actieve hobby’s dalen sterk als je depressief bent.

Depressie symptomen? Wanneer heb ik depressie?

Om van depressie te kunnen spreken, moeten er volgens de DSM-IV minstens 5 of 6 depressie symptomen simultaan aanwezig zijn voor minstens 2 weken. De depressie symptomen mogen overigens niet veroorzaakt worden door het overlijden van een dierbare of door een verslaving. Daarenboven dient er onderscheid gemaakt te worden met fysische oorzaken. Zij mogen de depressie symptomen ook niet veroorzaken.

Depressie symptomen? Hoe behandel ik ze ?

Depressie symptomen kan je op verschillende manieren behandelen. Zo kan je langs gaan bij een psychiater, die je waarschijnlijk antidepressiva zal voorschrijven. Daarnaast kan je ook terecht bij een psycholoog voor een therapeutische behandeling. Onder de therapie is de cognitieve gedragstherapie één van de meeste effectiefste stromingen tegen depressie.

Naast deze opties, is er ook nog een andere beschikbaar. Mijn kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma, geïnspireerd op cognitieve gedragstherapie, dat je van thuis uit kan volgen. Het programma kan een behandeling voor lichtere depressies vormen en een aanvulling op therapie bij zwaardere depressies.

Depressie symptomen? Doe de depressie test!

Om te weten in welke mate jij aan depressie symptomen lijdt, kan je hier altijd gratis de depressie test doen!