Angst heeft een zinvolle functie. Het beschermt ons tegen gevaar. Angst bereidt ons voor om te reageren op angst. Het zorgt ervoor dat je sneller op angst kan reageren, zowel mentaal als fysiek. Maar soms heeft angst geen zinvolle functie en zorgt het ervoor dat we dingen, die normaal gezien normaal zijn voor ons, niet meer kunnen doen. Stel je voor dat je niet meer buiten durft, dat belemmert je om bijvoorbeeld boodschappen te gaan doen of met vrienden af te spreken. Bij angststoornissen spreken we van ongezonde angst. Om je te helpen in je zoektocht of je eventueel een angststoornis hebt of niet, beschrijven we ongezonde en gezonde angst. Verder bevat dit artikel ook een angsttest, die je kan invullen om meer te weten te komen over jouw angstniveau.

Angst? Wat is gezonde angst?

Gezonde angst is angst die ons helpt om te reageren op gevaar. Bijvoorbeeld als we oog in oog staan met een beer of een ander gevaarlijk dier. Angst zal ervoor zorgen dat we sneller een keuze zullen maken wat we gaan doen en dat ons lichaam dit sneller kan uitvoeren. In de prehistorie zorgde angst ervoor dat mensen een grotere kans hadden op overleven, wanneer ze geconfronteerd werden met een gevaarlijke situatie.

Angst? Wat is ongezonde angst?

Ongezonde angst is angst die je verhindert om dagdagelijkse activiteiten, of activiteiten die je ervoor wel kon doen, uit te voeren. Ongezonde angst zorgt ervoor dat we ons belemmerd voelen. Je kan bepaalde dingen niet meer doen omdat ze ervoor zorgen dat we angstig worden en bijvoorbeeld beginnen te hyperventileren.

Angst? Hoe behandel ik ongezonde angst?

Ongezonde angst kan je aanpakken door middel van het online zelfhulpprogramma te volgen. Het programma van Mijn Kwartier begeleidt je in het aanpakken van angst op basis van cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte systeemtherapie.

Angst? Doe de angsttest!

Wil je weten in welke mate angst bij jou aanwezig is of welke invloed angst op jouw leven uitoefent, doe dan de gratis online angsttest van Mijn Kwartier!