Ervaar je soms paniek? Ben je soms angstig zonder rede of voor een irreëel gevaar? Als je paniek opstapelt, kan dat leiden tot een paniekaanval. Je begint te zweten en hebt het gevoel geen controle over je lichaam meer te hebben. Een paniekaanval kan iedereen wel eens overkomen, maar als het vaker gebeurt, is het nuttig om hulp te zoeken. Dit artikel geeft meer uitleg over symptomen van een paniekaanval en wat je eraan kan doen.

Paniek: lichamelijke reactie

Als je paniek ervaart, vertoont je lichaam een stress- en angstreactie. Je raakt in paniek. Dit kan uitgelokt worden door verschillende oorzaken. Het kan zijn dat je een angststoornis hebt en dat je daardoor paniek ervaart. Het zou ook kunnen dat je stress zo danig is opgestapeld dat het een uitingskanaal zoekt. Als je een paniekaanval krijgt, begin je te zweten, je begint oppervlakkiger te ademen, je wordt licht in je hoofd, kan duizelen,.... Daarenboven ervaren veel mensen een gevoel dat ze geen controle meer hebben over hun lichaam. Sommige mensen hebben zelfs het gevoel dat ze zweven buiten hun lichaam.

Paniek: geestelijke reactie

Als je paniek ervaart, beginnen je gedachten vaak op hol te slagen. Je kan ze niet meer tot rust krijgen, waardoor je lichaam ook niet meer tot rust komt en visa versa. Je geest geraakt in een soort overdrive en je zal het moeilijk hebben om geestelijk weer tot rust te komen. Je hebt ook meer moeite om na te denken. Je voelt je namelijk licht in je hoofd en duizelig, waardoor het moeilijk is om na te denken. Daardoor kan je dus ook moeilijk nadenken over mogelijke oplossingen en gaan je gedachten zo snel, dat je mogelijke oplossingen overslaat.

Paniek: behandeling

Wat je kan doen om aan je paniek te werken, is onderliggende stress en angst aan te pakken. Dit kan je doen aan de hand van ons online zelfhulpprogramma. Het zal je ondersteunen om je stress- en angstniveau te doen zakken, zodat paniek en bijhorende aanvallen steeds minder kunnen voorkomen.

Paniek: doe de angsttest!

Je kan altijd onze gratis online angsttest invullen, om jouw angstniveau te bepalen. Na het invullen van de test krijg je meteen jouw persoonlijke scores!