Natuurlijk verdien je een depressie, want je hebt waarschijnlijk die ene keer tegen dat één meisje iets gezegd wat verkeerd geïnterpreteerd zou kunnen worden. Misschien moet je de hele nacht nadenken over wat je anders had kunnen doen en hoe je je zal verontschuldigen.

Dat is raar, je hebt je verontschuldigd, maar het meisje had het helemaal niet verkeerd opgepakt. Maar natuurlijk, je zit op school. Binnen de 2 minuten zeg je weer iets dom, waardoor je de nacht daarop weer zal nadenken over wat je verkeerd hebt gedaan.

Dit is raar!

Je denkt waarschijnlijk: 'Wat lees ik nu?' De bovenste twee paragrafen komen echten uit een getuigenis van iemand die depressie heeft gehad. Voor haar klinkt dit nu zo stom, maar dit is hoe zij jarenlang dacht. Dit is wat voor haar logisch was.

De gedachte dat je bovendien depressie verdient, wat kijk eens hoeveel je verkeerd doet op een dag, gaat hand in hand met bovenstaande stellingen. Het hoeft daarom niet logische te zijn, maar deze gedachten zitten zo diep ingeworteld, dat ze na een tijdje logisch beginnen lijken.

Depressie en de omgeving?

Voor iemand met depressie is het vaak moeilijk om naar buiten te komen met depressie. Veel mensen weten niet wat het inhouden. Vaak wordt de volgende reactie gegeven: 'Kom op, het gaat wel over'. Maar depressie gaat niet zomaar over. Het gaat veel verder dan je slecht voelen. Het is het gevoel dat je het verdient. Je weet na een tijdje zelfs niet meer hoe het voelt om niet depressief te zijn.

Verdien ik depressie nu echt?

Je verdient het niet om depressief te zijn. Dit lijkt gemakkelijk gezegd, maar het is de waarheid. Het is niet omdat je niet iedere moment van de dag je woorden weegt, dat jij verantwoordelijk bent voor eventuele gevoeligheden van andere mensen. Depressie ontstaat daarbij vaak in de puberteit, waar het bijna een gewoonte is dat mensen moeite hebben met het omgaan van hun emoties. Je kan hier rekening mee houden, maar jij bent niet verantwoordelijk voor andere mensen.

Bovendien zijn mensen met depressie vaak het doelwit van pesterijen, omdat ze zich vaak verontschuldigen of ze zich terugtrekken. Dit helpt natuurlijk niet aan het gevoel dat je het niet verdient.

Zoek hulp!

Het is niet omdat niet iedereen begrijpt wat depressie inhoudt, dat jij het niet verdient hulp te krijgen. Leer weer vol zelfvertrouwen door een menigte te lopen. Ontdek wat jij graag doet. Geniet van het leven met mensen, die jou valideren. Het kan!

Er bestaan verschillende centra's waar je terecht kan voor een babbel of eventueel verdere hulp. Lijkt deze stap te groot voor jou? Dan kan je je hier altijd inschrijven voor het online zelfhulpprogramma. Dit programma werd samengesteld door artsen en psychologen en begeleidt je dagelijks in het behalen van jouw doelen.