ADHD is een ontwikkelingsstoornis en wordt meestal in de kindertijd vastgesteld. Toch kan ADHD ook in latere stadia voorkomen, zoals de volwassenheid. Vaak verdwijnt ADHD in de volwassenheid, maar in sommige gevallen kan het ook zijn dat de symptomen gewoon veranderen, maar ADHD niet weggaat. Dit artikel beschrijft de symptomen van ADHD en ook ADHD bij volwassenheid. Bovendien zullen we zien welke andere mechanismen een invloed kunnen hebben op ADHD bij volwassenen en welke mogelijke behandelingsmethoden er zijn voor ADHD bij volwassenen.

ADHD volwassenen: symptomen van ADHD bij volwassenen

Er zijn drie hoofdkenmerken van ADHD. Aandachtsproblemen, hyperactiviteit en problemen met impulscontrole. Het eerste symptoom gaat over problemen met aandacht. Dit komt in alle soorten situaties naar boven: als iemand een uitleg aan het doen is, als ze stil moeten zitten in de klas, als ze met iets spelen. Kinderen met ADHD zijn snel iets beu en hebben veel moeite om hun aandacht te houden bij iets. Bij ADHD volwassenen verandert er niet veel aan dit symptoom. Mensen hebben moeite om langdurig ergens hun aandacht bij te houden. Het is zo dat ze in veel gevallen meer aandacht ergens kunnen bijhouden dan in de kindertijd, maar toch merk je dat volwassenen met ADHD meer moeite hebben met aandacht dan mensen zonder ADHD. Het tweede symptoom van ADHD is hyperactiviteit. Kinderen met ADHD hebben veel moeite met stilzitten. Ze hebben graag beweging en school is voor hen vaak heel moeilijk. Ook tijdens het maken van huiswerk hebben ze het moeilijk met stilzitten. Volwassenen met ADHD verkiezen vaak een beroep waar ze lichamelijk bezig kunnen zijn. In sommige gevallen kan ADHD bij volwassenen ervoor zorgen dat ze snel van beroep wisselen, omdat ze het snel beu zijn. Als laatste symptoom hebben we de problemen met impulscontrole. Ze hebben moeite om verlangens te onderdrukken en daardoor zeggen ze ook vaak wat ze willen, zonder erbij na te denken. Als je kinderen met ADHD wil belonen, doe je dat best ook meteen. Anders leggen ze vaak niet de link tussen de beloning en het gedrag.

ADHD volwassenen: behandeling van ADHD bij volwassenen

ADHD bij volwassenen gaat in veel gevallen gepaard met een hoog stressniveau. Van volwassenen wordt meer verwacht dus is het vaak stressvol voor volwassenen met ADHD om met deze druk om te gaan. Verder lokken de symptomen van ADHD stress uit, maar werkt het ook omgekeerd. Het is namelijk zo dat stress de symptomen uitlokt. Als volwassenen met ADHD stress hebben, dan zullen de symptomen in veel gevallen verergeren. Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpverlening dat volwassenen met ADHD helpt om hun stress aan te pakken. Het helpt hen in het creëren van nieuwe gewoonten, die stress verminderen en ook in de toekomst zullen verminderen.

ADHD volwassenen: doe de stresstest

Als je wil weten in welke mate stress een invloed kan hebben op je symptomen of je symptomen een invloed op je stress, doe dan de gratis stresstest!