Heb je last van migraine of weet je niet precies of het nu migraine is of gewoon hoofdpijn? Er zijn specifieke symptomen van migraine waaraan je het verschil kan herkennen. Bijvoorbeeld de plaats waar je hoofdpijn hebt of de oorzaak van je hoofdpijn. Om je een inzicht te geven in waar hoofdpijn stopt en waar migraine begint, zullen we de symptomen migraine beschrijven en mogelijke oorzaken van migraine opsommen. Bovendien zullen we behandelingen beschrijven, die zonder medicatie een invloed kunnen hebben op je migraine.

Symptomen migraine: symptomen van migraine

Om te beginnen wordt migraine gekenmerkt door een bonzende hoofdpijn, vaak aan één kan van je hoofd. Vaak begint het vroeg in de dag en wordt het erger naarmate de dag vordert. Als je dan een migraineaanval hebt, kan je bijna niets meer doen, doordat de hoofdpijn zo erg is. Als je gewoon hoofdpijn hebt, kan je nog steeds verder gaan met dagelijkse activiteiten, maar ben je op het einde van de dag heel moe. Bij migraine is dit niet zo. De hoofdpijn is zo stekend en zo pijnlijk dat je bijna in alle gevallen niet meer verder kan doen met wat je bezig was en je best voor de rest van de dag in je bed blijft liggen. Veel mensen hebben dan ook moeite om licht te verdragen en slapen tot de hoofdpijn voorbij is. Je mag ook best niet teveel slapen als je migraine hebt, want dat kan op zijn beurt ook migraine uitlokken. Het is dus vaak een vicieuze cirkel van hoofdpijn waar je moeilijk uit geraakt.

Symptomen migraine: oorzaken van migraine

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat migraine kan veroorzaakt worden door iets medisch, maar dat je mentale staat een grote invloed heeft op je hoofdmijn en de frequentie van de aanvallen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bloeddoorstromingen in je hoofd niet optimaal is en dat dit migraine veroorzaakt. Verder gebeurt het ook vaak dat er iets mis is met de zuurstoftoevoer naar de hersenen bij migraine.  Zelfs in erg uitzonderlijke gevallen kan je stofwisselingen een aandeel hebben in je migraine. Maar wat frappant is dat over de 60% van de mensen die migraine hebben, ook spanningshoofdpijnen hebben. Dit wil zeggen dat meer dan 60% van de mensen met migraine last hebben van hoofdpijn dat veroorzaakt wordt door spanning in ons lichaam. Stress, angst of andere psychologische mechanismen kunnen voor deze spanning zorgen. Als je hevige stress hebt, zal dit er namelijk voor zorgen dat je nekpijn krijgt, wat na een tijdje voor spanningshoofdpijn kan zorgen. Het is ook een bekend fenomeen dat veel meisjes met depressie in de tieneraren migraine ontwikkelen. Bij een depressie wordt het hoofd namelijk zwaar belast en kan het zijn dat ze na een tijdje migraine ontwikkelen door het vele piekeren. Dit stopt niet als je je depressie aanpakt, maar heeft in veel gevallen veel meer jaren nodig om aan te pakken. In sommige gevallen gaat het zelfs niet meer weg.

Symptomen migraine: behandeling van migraine

Of je migraine nu veroorzaakt wordt door iets lichamelijk of mentaal, het is altijd nuttig om depressie of stress aan te pakken als je migraine hebt. Zelfs als je geen spanningshoofdpijn hebt, kan het zijn dat stress je symptomen van migraine verergert. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je begeleidt in het snel en efficiënt aanpakken van jouw stress. Het zal je helpen om nieuwe gewoonten te creëren, die ervoor zorgen dat stress vermindert en langdurig wegblijft.

Symptomen migraine: doe de stresstest

Als je wil weten in welke mate stress een invloed kan hebben in jouw migraine of zelfs in welke mate stress zou kunnen bijdragen tot het ontstaan van migraine, doe dan hier de gratis stresstest!