Je band met je ouders kan stress veroorzaken. Als je een pubert, of je zit in je tienerjaren, is de band met je ouders niet altijd even gemakkelijk. Jij wordt volwassen, dus je wil meer zelf doen of zelf kunnen beslissen, maar je ouders vinden je nog een kind en niet klaar om de wereld en beslissingen alleen aan te kunnen.

Voor vele tieners is het frustrerend om als een kind behandeld te worden en voor veel ouders is het moeilijk om te weten tot waar ze grenzen mogen stellen.

Relatie met ouders tijdens de puberteit?

Relatie met ouders: zelfstandigheid?

Als je naar het middelbaar gaat, begint voor veel jongeren de langzame overgang naar de puberteit. Je begint meer en meer met vrienden te doen, je ouders moeten je laten doen met je schoolwerk en je vrienden worden belangrijker. Vroeger wilde je veel met je ouders doen, maar nu begin je diezelfde dingen vaak saai te vinden of wil je liever andere dingen doen. Verder wil je ook meer uitgaan of gewoon naar vrienden gaan. Je ouders echter zijn hier niet altijd mee akkoord en je mag niet zo vaak gaan als je zou willen.

Relatie met ouders? Help, ze behandelen me als een kind.

Veel jongeren vinden dat hun ouders hen behandelen als kinderen en dat ze liever meer verantwoordelijkheid zouden krijgen. In de puberteit begin je vaak ook meer ruzie te maken met je ouders. Je begint jezelf te ontwikkelen, een eigen kleding stijl te kiezen, eigen gedrag en normen te ontwikkelen, die vaak veel verschillen van de smaak van je ouders.

Ook als ouder is het niet altijd even gemakkelijk om hiermee om te gaan. Eerst zat je nog in het lager en nu weten ze niet altijd waar je bent of vinden ze dat je niet de juiste keuzes maakt.

Relatie met ouders? Hoe verbeter ik de relatie?

Als tiener zijn er manieren om aan de band met je ouders te werken. Jullie zijn het vaak oneens over dingen, maar weet dat je ouders vaak het beste met je voor hebben. Dit wil niet zeggen dat ze gelijk hebben, maar dat ze gewoon andere dingen voor je willen.

Vaak kunnen ruzies of conflicten voorkomen worden als jij probeert te begrijpen wat je ouders zeggen of je ouders proberen begrijpen wat jij wil zeggen. Desondanks kan het zijn dat jullie soms toch op een andere golflengte zitten waardoor jullie het niet eens zijn.

Relatie met ouders? Een hulpmiddel?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online programma dat je kan helpen in het verbeteren van je communicatietechnieken, om zo een vlottere communicatie met je ouders aan te gaan. Verder helpt het ook in het aanpakken van eventuele stress of depressiviteit die je ervaart.

Relatie met ouders? Doe de stresstest!

Is er iets in je leven dat voor jou stress of depressieve gevoelens kan opwekken? Doe dan hier de gratis stresstest om te ontdekken in welke mate jij stress of depressie ervaart.