Heb jij het gevoel dat je angstig bent als je in de buurt bent van clowns? Weet je de oorzaak daar niet van? Kunnen wij je misschien een beetje verder helpen? Lees in dit artikel meer over de symptomen van fobie voor clowns en ook mogelijke behandelingsvormen om je fobie voor clowns aan te pakken. Fobie voor clowns is een soort fobie dat niet vaak voorkomt. Soms kan je ook het gevoel hebben dat je niet begrepen wordt als je angstig reageert als je een clown ziet. Toch is dit een fobie, die je ernstig moet nemen.

Fobie voor clowns: symptomen

Als hoofdsymptoom bij fobie voor clowns heb je dus een panische angst voor clowns. Iedere keer als je geconfronteerd wordt met clowns, zal je merken dat je een angstreactie vertoont. Deze zal vaak zo intens zijn dat je niet in de buurt van de clown kan blijven, dus zal je vaak aan vermijdingsangst doen. Als je deze reactie krijgt, kan het zijn dat je begint te hyperventileren of een paniekaanval krijgt. Je weet wel dat deze angst irreëel is, toch wordt je steeds angstig in de buurt van clowns. Als je een angstreactie krijgt, zal je hart sneller beginnen slaan, zal je oppervlakkiger beginnen ademen en begin je te zweten, zonder dat je een fysieke inspanning doet. Je pupillen verkleinen en je hebt de nood om zo snel mogelijk weg te gaan. In sommige gevallen kan dit leiden tot hyperventilatie of duizelen en zelfs flauwvallen.

Na een tijdje zal je ook merken dat je angst voor de angst begint te krijgen. Dit wil zeggen dat je angst krijgt voor je angstsymptomen. Je krijgt dus angst voor je eigenlijk confronteert wordt met clowns. Je fobie voor clowns beperkt zich dus niet enkel meer tot een interactie met clowns, maar breidt uit. Je zal soms ook merken dat je moeilijk de slaap kan vatten, omdat je wakker ligt over je symptomen of je schrik hebt dat je nog een interactie met een clown gaat meemaken. Je ziet dus dat een fobie voor clowns vergaande gevolgen kan hebben op je dagelijkse functioneren

Fobie voor clowns: behandeling

Net zoals alle vormen van fobie, kan je ze aanpakken door een bepaalde therapie te volgen, die je angst vermindert. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat ontwikkeld is om angst aan te pakken en je dus begeleidt in het verminderen van je angst. Je kan dus bij fobie voor clowns dit programma volgen om je angst voor clowns te overwinnen of te verminderen.

Fobie voor clowns: doe de angsttest

Als je wil weten of je een fobie voor clowns hebt of je angstkenmerken vertoont als je in aanraking komt met clowns of als je angst voor angst ervaart, doe dan de gratis online angsttest!