Er zijn veel verschillende redenen waarom we hoofdpijn hebben. Het kan zijn dat het veroorzaakt wordt door migraine, of doordat je verkeerd zit aan je bureau,.... Kortom, het is vaak niet gemakkelijk om te weten waar je hoofdpijn vandaan komt. Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning in het lichaam. Ook dit kan verschillende oorzaken hebben. In dit artikel zullen we verschillende oorzaken van spanningshoofdpijn bespreken.

Spanningshoofdpijn: stress

Stress kan er zeker voor zorgen dat ons lichaam gaat opspannen. Als we stress ervaren, kan dat vaak leiden dat onze spieren opspannen. Vervolgens maken we ons zorgen over deze spanning, wat op zijn beurt tot meer spanning kan leiden. Heb je het zelf al eens meegemaakt dat als je heel gestresseerd bent, dat na een tijdje je nek gaat opspannen? Dit kan dus na een tijdje zorgen voor hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn: depressie

Ook depressie kan in sommige gevallen tot spanningshoofdpijn zorgen. Bij depressie overdenk je namelijk vaak verscheidene gebeurtenissen, waardoor je hersenen uitgeput raken. Vaak begin je ook te piekeren als je depressief bent. Maar het probleem van piekeren is dat onze gedachten zo snel gaan, dat je hersenen geen oplossing kunnen vinden. Dit kan na een tijdje ook voor stress zorgen of overbelasting in je hoofd. Ook dit kan er dus voor zorgen dat je nek gaat opspannen en dat je spanningshoofdpijn krijgt.

Spanningshoofdpijn: angst

Angst kan na een tijdje of zelfs bij hevige angst zorgen voor spanningshoofdpijn. Als je angstig bent, spant ook heel je lichaam samen en wordt je lichaam uitgeput. Zoals bij de twee vorige kan dit er wel eens voor zorgen dat spanning blijft zitten. Voornamelijk spanning in de nek is gevaarlijk. Deze leidt namelijk het snelste tot spanningshoofdpijn.

Spanningshoofdpijn: behandeling

Om je spanningshoofdpijn te verminderen kan je jouw stress, depressie of angst aanpakken, zodat het niet zover komt dat je lichaam opgespannen staat. Hier kan het online zelfhulpprogramma jou bij helpen. Het ondersteunt je namelijk in het verminderen van stress, depressie en angst, zodat spanningshoofdpijn ook kan afnemen.

Spanningshoofdpijn: doe de stresstest

Je kan altijd gratis onze online stresstest invullen, om jouw stressniveau te weten te komen. De test duurt een 5-tal minuutjes en nadien krijg je jouw persoonlijke scores!