Zowel bij depressie als bij burn-out heb je last van slaapproblemen, geheugenproblemen, negatieve gedachten,...., maar wat is nu het verschil tussen beide? In de medische sector is men er nog niet helemaal uit en iedereen legt het verschil anders uit. In dit artikel proberen wij je het verschil duidelijk te maken en zoeken we naar een rode draad achter beide problematieken.

Depressie? Het verschil met burn-out

Als we spreken van depressie, hebben we het voornamelijk over een sombere negatieve stemming, die gekenmerkt wordt door 'Ik zie het niet meer zitten'. Mensen met depressie hebben moeite om zich 's ochtends uit hun bed te krijgen, omdat ze het nut van het leven niet meer inzien. Hier spreken we niet zozeer van 'niet meer kunnen' maar van 'niet meer willen'. Verder nemen mensen met een depressie vaak voldoende rust, maar niet voldoende psychische rust. Als ze dan een rustig, ontspannen moment hebben, begint de negatieve denkmolen op gang te komen en start het piekeren. Zij denken vaak zo negatief over zichzelf dat het resulteert in 'Ik zie het niet meer zitten'.

Burn-out? Het verschil met depressie

Als we spreken van een burn-out, spreken we van een soort opgebruiken. Je hebt al je kracht en energie opgebruikt, en hebt er vervolgens geen meer over. Mensen met een burn-out hebben moeite om 's ochtends uit hun bed te geraken, omdat ze geen energie meer over hebben. Dit zowel fysiek als mentaal. We spreken hier eerder van 'ik kan niet meer' in plaats van 'ik wil niet meer'. Mensen met een burn-out zien het doel van het leven vaak nog is, maar kunnen hun doelen vaak niet meer bereiken. Dit komt doordat ze zulke hogen doelen stellen en ze dit niet meer kunnen loslaten als er iets van afwijkt over er teveel extra werk bijkomt. Ze zullen en ze moeten alles afkrijgen, terwijl ze daar geen energie meer voor hebben. Als ze dan een rustig, ontspannen moment hebben, zullen ze denken aan wat ze nog kunnen doen of welke gedane taken ze nog beter kunnen doen. Als ze dan beseffen dat dit niet meer gaat en ze geen energie meer over hebben, zullen ze vaak zeggen 'Ik kan niet meer, ik ben op.'

Mijn Kwartier voor zowel depressie als burn-out

Als we kijken naar behandelingen tegen zowel depressie en burn-out, bemerken we een duidelijk verschil. Antidepressiva zal namelijk nooit werken tegen burn-out. Bij een zware depressie kan antidepressiva een positieve invloed hebben. Omtrent het al dan niet nemen van antidepressiva, raden wij aan om telkens je huisarts te contacteren.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma met een behandeling voor zowel depressie als burn-out en daarenboven ook voor angst en stress. Je werkt 15 minuten dagelijks aan jezelf aan de hand van dit programma. Je krijgt oplossingsgerichte vragen en filmpjes die je zullen helpen nieuwe inzichten te verwerven. Met dit programma kan je je tot 40% gelukkiger voelen na 3 weken!

Hoe test ik een burn-out (of eventueel depressie)

Hiervoor kan je terecht op onze online gratis burn-outtest. Deze meet teveneens stress en depressie. Na het invullen van deze vragen, krijg je meteen jouw scores!