Heb je net een stressvolle periode achter de rug? Ben je moe? Lijk je vaak kleine dingen te vergeten? Dan kan het zijn dan je overspannen bent. Overspannen zijn is niet gemakkelijk om op te merken. Het sluipt vaak in je leven, zonder dat je het zelf merkt.

Overspannen zijn komt het meeste voor na een moeilijke, stressvolle periode. Dit kan bijvoorbeeld een verhuizing, verandering van job,... inhouden. Maar ook ingrijpendere gebeurtenissen kunnen aan de basis liggen van overspannen zijn. Zo kan bijvoorbeeld een echtscheiding leiden tot symptomen van overspannen zijn, wat op zijn beurt tot ernstigere mentale problemen kan leiden mits het stellen van ongezonde gewoontes.

Overspannen zijn? Wanneer wordt overspannen zijn gevaarlijk?

Het komt vaak voor dat met het passeren van de stressvolle periode, de symptomen van overspannen zijn ook verdwijnen. Het is echter als je overspannen zijn en bijhorende symptomen langer aanhouden dat het je zowel mentaal als fysisch kan uitputten. Het kan ervoor zorgen dat je slaapproblemen ervaart, wat bovendien een invloed zal hebben op je humeur, geheugen, maar ook op je concentratie.

Als stressvolle periodes elkaar opvolgen, ongezonde gewoontes volgen uit het overspannen zijn,... kan het voorkomen dat de symptomen van het overspannen zijn leiden tot ernstigere mentale problemen zoals bijvoorbeeld depressie of burn-out. Het chronisch overspannen zijn kan dus wel degelijk een grote invloed hebben op je gezondheid en je dagelijks functioneren. Als je het gevoel hebt dat dit van jou op toepassing is, is het nuttig professionele hulp te contacteren.

Overspannen zijn? Hoe behandel ik overspannen zijn?

Als je last hebt van chronisch overspannen zijn, is het nuttig op zoek te gaan naar professionele hulp, aangezien de kans erg klein is dat de symptomen zomaar zullen verdwijnen. Chronisch overspannen zijn komt namelijk voort uit verscheidene elementen waaronder ongezonde coping style, die hebben geleid tot het creëren van ongezonde gewoontes, zoals bijvoorbeeld perfectionistischer te werk gaan als je het gevoel hebt de controle, het overzicht op je werk te verliezen. Dit kan je even helpen, maar op lange termijn zal dit echter veel van je vragen en kan dit zelfs schadelijk zijn. Daarom spreken we van ongezonde gewoontes.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je dagelijks begeleidt in het herkennen van deze ongezonde gewoontes. Bovendien helpt het je deze ongezonde gewoontes vervangen door gezonde en werkt het samen met jou naar het vervullen van de door jou gekozen doelen. Verhoog je psychische kwetsbaarheid, ontdek wat jou gelukkig maakt en leer jezelf te ontplooien aan de hand van de door jou gekozen gezonde gewoontes!

Doe de gratis overspannen test hier!

Wil jij graag weten in welke mate de gevolgen van langdurig overspannen zijn jouw dagelijks functioneren beïnvloeden? Doe dan hier de gratis overspannen test!