Hoe merk ik of ik een depressie heb?

Het is niet altijd even gemakkelijk om een depressie te herkennen, omdat depressie in veel verschillende vormen kan voorkomen. Als je arts of psycholoog bent, is een depressie gemakkelijker te herkennen, omdat je er zoveel over geleerd hebt. Maar als dit niet zo is, is het moeilijk om te herkennen of je zelf depressief bent of als anderen in je omgeving depressief zijn.

Hoe kan ik een depressie herkennen?

Depressie is een alom gekend concept. De verschillende verschijningsvormen zijn echter minder gekend. Depressie kan namelijk verschillende vormen aannemen. Zo kan de ene vooral last hebben van een sociale depressie en de ander vooral van een psychische depressie. Toch is het één dezelfde ziekte, maar uit het zich op andere manieren:

1. De fysische depressie

Als je een depressie hebt, zal je merken dat je vaak je vermoeidheid of uitgeblust gevoel niet kan verklaren. Je hebt veel meer slaap nodig en voelt je fysiek uitgeput. Toch vind je er geen verklaring voor.

2. De sociale depressie

Als je een depressie hebt, zal je merken dat je zo goed als geen contact meer wil met je familie en vrienden. Je hebt moeilijkheden met het aanvaarden van hul en sluit je het liefst van al op, zodat je niets met hen moet doen.

3. De psychische depressie

Als je depressief bent, zal je merken dat hier de meeste symptomen zich bevinden. Als je psychisch depressief bent, zal je merken dat dit eerder gevoelsmatig verloopt:

In het eerste stadium zal je vooral merken dat je erg somber bent. Je voelt je moedeloos, bent negatief over de toekomst, je hebt weinig zelfvertrouwen en bent enorm pessimistisch. Je hebt geen enkele hoop meer voor de toekomst, omdat je zelfbeeld erg laag is.

In het tweede stadium zal je merken dat je bijna ongevoelig bent. Dit komt doordat nu het centra in de hersenen, dat instaat voor je positieve en negatieve gevoelens, ook aangetast is, omdat je depressie al een tijdje aanhoudt. Je hebt dus het gevoel dat je leeg bent en geen gevoelens meer kunt ervaren.

Online zelfhulp bij het aanpakken van depressie

Zoals aangetoond in het onderzoek voor de Artsenkrant in 2011, helpt het programma van Mijn Kwartier depressieve gevoelens verminderen met 77% procent na één maand. Online zelfhulp wordt steeds meer bekend als goede behandeling tegen een lichte depressie en eventueel als aanvulling bij een diepere depressie.

Ik denk dat ik depressief ben. Doe de depressietest!

Als je vermoed dat je depressief bent, doe dan hier de gratis depressietest! Het zal je na enkele minuten jouw depressiescore vertellen, die je dan kan gebruiken om jouw vooruitgang tijdens het programma te meten.