Slaap je al een tijdje slecht en begint dit op je te wegen? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waardoor je slecht slaapt. Maar alle oorzaken geven hetzelfde effect: ze zorgen ervoor dat je niet de slaap krijgt die je nodig hebt. Maar wat is nu precies goed slapen? Hoeveel slaap heeft een mens nodig en wat is normaal? Lees hier meer over de mechanismen achter slaap en wat je nodig hebt om een goede nachtrust te hebben.

Goede nachtrust? De kenmerken

Allereest verschilt de aantal uren die je nodig hebt van mens tot mens. In het algemeen zeggen ze dat volwassenen 8 uur slaap per nacht nodig hebben. Sommige hebben meer nodig ,andere net weer minder. Echter is het niet zo’n goed idee om de kwaliteit van je slaap te bekijken in het aantal uren. Het kan zijn dat iemand die 8 uur slaapt, slechter slaapt dan iemand die 5 uur slaapt. De kwaliteit van je slaap hangt namelijk af van de diepte van je slaap. Mensen verschillen in hoeveel kwaliteit ze nodig hebben, niet per se van het aantal uur dat ze nodig hebben. Maar wat heb je nu nodig om een goede kwaliteit te hebben? Zoals eerder vermeld, hangt de kwaliteit af van de diepte van je slaap. Hier zijn er twee belangrijke stadia: de diepe slaap en de REM slaap. Dit zijn de twee diepste fasen van de slaap, die ervoor zullen zorgen dat we zowel lichamelijk als mentaal weer aan een nieuwe dag kunnen beginnen. De diepe slaap zorgt ervoor dat we ons lichamelijk weer op en top voelen en dat we minder kans op ziektes hebben. De REM slaap zorgt ervoor dat we mentaal alles verwerken, zodat we weer met een heldere geest aan een nieuwe dag kunnen beginnen. De REM slaap zorgt er bovendien ook voor dat we nieuwe linken leggen in onze hersenen, waardoor soms oplossingen op problemen kunnen ontstaan. Kortom deze twee fasen zorgen ervoor dat we ons goed voelen en minder kans hebben op mentale en lichamelijke ziektes.

Goede nachtrust? Ik wil weer een goede nachtrust!

Mijn Kwartier ontwikkelde een online programma dat je mogelijke oorzaken van een slechte nachtrust helpt aan te pakken. Het helpt je inzicht krijgen in de oorzaken van je slecht slaappatroon en geeft je tips over hoe jij persoonlijk je slaappatroon kan verbeteren.

Goede nachtrust? Doe de stresstest!

Wil je weten of stress, depressie of angst een invloed kunnen hebben op jouw slaapgewoontes of jouw slaapkwaliteit? Doe dan hier de gratis online stresstest!