We leven in een maatschappij waar we veel gebruik moeten maken van ons hersenen. Maar dit was niet altijd zo. Vroeger leefden we meer volgens het ritme van de zon en gebruikten we meer fysische spieren. Dit is een groot verschil met vroeger. Welke invloed heeft dit op burn-out of stress? Dit artikel beschrijft de gevolgen van technologisering op onze hersenen.

Gebruiken we onze hersenen teveel?

De generaties voor ons leefden we meer op het ritme van de zon. We werkten overdag en 's avonds hadden we rust en sliepen we. In deze maatschappij zijn we 24 op 24 uur bereikbaar. Door de technologisering gebruiken we meer machines, die het fysische arbeid overnemen. Dit was niet altijd zo. Vroeger deden we fysisch zwaar werk, waarbij we steeds wisselden tussen de verschillende spieren in ons lichaam. Aangezien we nu maar één lichaamsdeel nodig hebben, onze hersenen, kan het zijn dat dit deel overbelast geraakt. We kunnen namelijk niet wisselen tussen spieren en zijn altijd bereikbaar voor iedereen. De tijd dat we vroeger rust hadden, zijn we ook nu bereikbaar en moeten we onze hersenen gebruiken. Hierdoor kan een overbelasting ontstaan, waardoor we ons uitgeput gaan voelen. Dit is een symptoom van burn-out.

Mijn Kwartier: hulp bij stress/burn-out?

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je kan helpen om de overbelasting te minimaliseren. Dankzij dagelijkse video's en vragen krijg je nieuwe inzichten, die je anders kan leren omgaan met overbelasting en preventief werken. Het programma werkt ontwikkeld door artsen en combineert psychologische en neurologische inzichten. Je hebt ook de keus om een buddy uit te nodigen, die je ondersteunt tijdens het proces. De wetenschappelijke ondersteuning van het programma komt vanuit de systeemtherapie en de oplossingsgerichte therapie. Het programma kan stress doen dalen tot 77% in één maand tijd.

Heb ik een burn-out?

Je kunt vrijblijvend onze gratis burn-outtest invullen, die je vertelt in welke mate burn-out of stress bij jou aanwezig is. Na het invullen van test, kom je integraal op een pagina die jouw score weergeeft.