Burn-out is een sluipende doder in onze westerse maatschappij. Meer en meer bedrijven vertellen me dat tot meer dan 5 % van hun medewerkers thuis zitten met de diagnose burn-out.
Welke soorten bestaan er dan?
Soorten Burn-out bestaan er?
De Nooit neen burn-out
De nooit-neen Burn-out'er: Deze burn-out patiënt en neen kan zeggen als men hem of haar iets vraagt. Deze gaat over zijn of haar grenzen en geraakt langzamerhand uitgeblust of geraakt letterlijk in burn-out. Tijdens het zelfhulpprogramma Mijn Kwartier leren we deze mensen aan om te oefenen in het trekken van hun grens. Eerst leren ze hun eigen grens herontdekken, want vaak waren ze dat al jaren vergeten. Vervolgens leren we hen de communicatietechniek aan om deze grens respectvol af te dwingen.
De Altijd Ja Burn-out
De altijd Ja Burn-outer: De persoon met deze vorm van burn-out, wil iedereen gelukkig maken, trouw aan de opvoeding van de vorige generaties,en zegt dus op alles "ja" tot die persoon merkt dat ze niet meer alle beloftes kan waarmaken, en dan gaat het vaak van kwaad naar erger. Hen leren we aan selectiever inzicht te krijgen in welke prioriteiten hun dichter bij hun doel brengen.
De perfectionist Burn-out
De perfectionist burn-out'er heeft altijd geleerd dat je de dingen goed moet doen, tot in de puntjes verzorgd. Deze leerde vaak niet dat dat slechts in enkele specifieke omgevingen. In de ene situatie kan dat waardevol zijn maar er veel situaties in het leven waar perfectionisme ons weerhoudt om gelukkig te leven en te werken. We branden letterlijk op omdat we te veel hooi op onze vork nemen en steeds kunnen zien hoe we het nog beter hadden kunnen doen.
De uitgebluste burn-out
Nadat iemand uit de 3 vorige types te lang is blijven zijn of haar grens te overtrekken, dan knakt het systeem en kom je in de diepere uitgebluste vorm van burn-out. Deze persoon heeft vaak een langere rustperiode nodig vooraleer hij weer aan het werk kan gaan met kleine stapjes.
Therapie en aanpak van burn-out
De snelste weg om te genezen van burn-out is een pauze te nemen in overleg met je huisarts en het zelfhulpprogramma 'Mijn Kwartier' te volgen. Dit programma duurt een kwartier per dag. Gedurende dit kwartier, leert u anders naar uw gedragingen, gedachten en gewoontes kijken en komt u tot nieuwe inzichten in hoe u uw leven anders kan gaan inrichten om met minder inspanning meer resultaat te bereiken.
Gratis Burn-out test
Als je zelf eens wil kijken of je in de risico zone zit, doe dan onze gratis online burn-out test hieronder.
Deel nu eerst dit artikel met je vrienden op Facebook, Twitter of Linked-in en daarna de gratis burn-out test.
Dr. Paul Koeck