Om de 6 weken een Time out

Het nemen van rustpauzes kan burn-out voorkomen. Indien we onze geest en lichaam jaren actief en productief willen laten genieten van het leven zonder in te boeten op onze economische ‘output’, dienen we pauzes in te lassen. Net zoals we een natuurlijk ritme hebben dat om de 90 minuten een korte minipauze van enkele minuten vraagt, hebben we geregeld nood aan een belangrijkere pauze van enkele dagen.

Het ideale schema dat we gedurende jaren met succes toepassen bij succesvolle professionals loopt als volgt

Om de 6 weken een verlengd weekend

Om jarenlang aan hoge verwachtingen te voldoen, hebben we geregeld nood aan een verlengd weekend. De ervaring leert dat 3 nachten overnachten op meer dan een uur weg van je huis meer effect heeft dan een gewoon weekend. Dus als je het je economisch kan permitteren, is het een goed idee om een drietal nachten uit je eigen huis en omgeving te zijn.

Liefdesleven

Best plan je dit weekendje – als je in een relatie zit - samen met je levenspartner en liefst zonder de kinderen. Hoe graag je je kinderen ook ziet, soms heeft een koppel nood aan een tijd om gewoon als koppel samen te zijn, net zoals in het begin van de relatie, een soort van mini-honeymoon.

Een tweede voordeel van het samenzijn met je partner zonder kinderen, is dat je terug tijd maakt voor je affectieve en seksuele relatie. En deze zijn beide een motor voor je relatie evenals voor je fysische en mentale gezondheid. Vaak hoor ik koppels in mijn dokterspraktijk zeggen “dat weekend hebben we elkaar terug ontdekt. Ik wist niet dat we zover van elkaar aan het vervreemden waren. Het heeft ons terug dichter bij elkaar gebracht”

Om de 3 maanden 1 week

Zeker als je zelfstandig bent of je je hard werken kan compenseren door iets meer verlof, is een goede week om de drie maanden erg aan te bevelen. Uit mijn ervaring als business coach, naast mij medische praktijk, heb ik vaak gezien dat de omzet en winst van bedrijfsleiders of zelfstandigen met meer dan 20% steeg op een jaar door de creatieve business ideetjes die spontaan tijdens of na de vakanties opdoken. Doordat je in een andere omgeving bent, stimuleer je je creatieve denkvermogen. Voor werknemers met een vast loon in dienstverband zie je de financiële voordelen niet op korte termijn verrekend in je persoonlijk inkomen. Toch zien we vaak dat jonge professionelen en managers die zulk werk- en vakantieritme aanleren sneller promotie krijgen omdat ze meer toegevoegde waarde leveren voor hun bedrijf en zichzelf beter leren verkopen door het charisma dat een frisse geest en lichaam uitstraalt.

Vakantievoornemens doorzetten tijdens de werkweek

Het is belangrijk om na je minivakantie dagelijks even na te genieten en reflecteren op jezelf om dit vakantiegevoel mee te nemen in je gewone leven. Reserveer een kwartier per dag voor jezelf: om tot rust te komen en aan zelfreflectie te doen.

Er bestaat een risico dat je vakantie-effect snel uitdooft als je geen actie onderneemt om je bijgewonnen rust verder te zetten en te onderhouden wanneer je in je hectische werkomgeving wordt ondergedompeld. Dus extra waakzaamheid is hier nodig. Om dit op te vangen werkt ‘Logis’ momenteel samen met ‘Mijn Kwartier’ aan een eenvoudig hulpmiddel om hun klanten te helpen hun vakantievoornemens ook tijdens de werkweken – tussen de time-outs in – waar te maken. Hierover zal later nog bericht worden.

Uitkijken naar je volgende vakantie

De beste resultaten haal je vaak door bij je vorige verlof of weekend meteen je volgende verblijf te plannen. Onze deelnemers rapporteren dat het feit dat ze meteen nadat ze terugkomen al een vooruitzicht hebben op hun volgende vakantie of weekend, op zich al stressverlagend werkt. Daarom boek je best meteen je volgende rustpauze.

Hoe kan je burn-out voorkomen of aanpakken?

Wij ontwikkelden een online zelfhulpprogramma dat u de mogelijkheid geeft om in een kwartiertje per dag aan jezelf te werken om te leren stress, angst, burn-out of depressie onder controle te krijgen.

Test welke vorm van stress je hebt

Indien je wil weten welke vorm van stress je hebt, doe dan nu snel onze gratis online zelftest.

Dr. Paul koeck