Vermoeidheid herkennen is soms moeilijker dan je denkt. Je merkt vaak wel dat er iets aan de hand is, maar weet niet precies wat. Natuurlijk dat je wel een beetje vermoeid bent, maar is dat niet bij iedereen zo?
Wanneer wordt vermoeidheid problematisch? Wanneer kan het je dagelijks functioneren erg verstoren?
Hoeveel uren slaap je het best per nacht?
Dit kan voor iedereen verschillend zijn. Sommige mensen zijn tevreden met 6 uur slapen, terwijl anderen zweren bij 9 uur slapen. Het doel is eigenlijk uitgerust wakker worden. Dit kan dus een meetstaaf zijn voor hoeveel uren jij per nacht nodig hebt.
Bovendien is de kwaliteit van je nacht ook erg belangrijk. Je hebt mensen die voortdurend wakker worden, waardoor het moeilijker kan worden je REM-slaap te bereiken. Zowel de REM-slaap als de vierde fase van je slaap zijn belangrijk om je zowel psychisch als fysisch te herstellen. Als je dus genoeg diepe fasen hebt doorgemaakt, voel je je dus klaar om aan de volgende dag te beginnen. Kortom, je bent uitgeslapen.
Wat zijn de symptomen van oververmoeidheid?
Oververmoeidheid hangt niet enkel samen met slapen en de kwaliteit van je slaap, maar ook met stress. Stress kan er namelijk voor zorgen dat we meer slaap nodig hebben. Bovendien kan stress deze slaap verstoren, waardoor we in een soort vicieuze cirkel van slecht functioneren terecht komen. Zo kunnen geheugenproblemen, concentratieproblemen, huilbuien,... een gevolg zijn van oververmoeidheid.
Wat houdt een behandeling tegen vermoeidheid in?
Een behandeling tegen vermoeidheid houdt dus in de negatieve cirkel van vermoeidheid te doorbreken en de factoren, die vermoeidheid in stand houden, te proberen elimineren. Zo stelt Mijn Kwartier zijn online zelfhulpprogramma voor, dat mensen dagelijks begeleidt in het doorbreken van de vicieuze cirkel en negatieve risicofactoren zoals stress te elimineren.