Slaap herstelt onze natuurlijke flora, zowel fysiek als psychisch. Maar hoe gebeurt dit precies? We weten dat slaap belangrijk is voor ons algemeen functioneren, maar welke functie heeft het bij stress? Hoe kan slaap helpen tegen stress? Dit artikel legt de link tussen stress en de verschillende stadia van slaap uit.

De REM-fase en stress: waarom is het belangrijk?

Slaap bestaat uit 4 stadia, waarvan de REM-slaap de fase is die komt na de diepe slaap. Ondanks het na de diepe slaap komt, slapen we tijdens de REM oppervlakkiger dan tijdens de diepe slaap. Tijdens de REM-slaap verkeren we in een slaap, die ons toestaan om dingen te verwerken en onze batterij weer oplaadt. Ook tijdens deze fase komt het vaak voor dat we dromen. De functie van dromen en REM-slaap is het verwerken van de informatie die we overdag zijn tegen gekomen. Het werkt als een soort psychologische hersteller. Het zorgt ervoor dat er associaties in onze hersenen worden gelegd, waardoor we sneller oplossingen kunnen vinden op problemen. Vandaar dat velen vaak zeggen: "Slaap er eens een nachtje over." Tijdens de REM-slaap en dromen wordt er een soort psychische schoonmaak gehouden.

Diepe slaap en stress: waarom is het zo belangrijk?

Diepe slaap werkt net hetzelfde als de REM-fase, maar dan voor onze fysiek. Tijdens de diepe slaap wordt er namelijk gewerkt aan het herstellen van onze fysische staat, namelijk vermoeidheid. Als we genoeg diepe slaap krijgen, hebben we het gevoel dat we uitgerust zijn. Ook dit is een belangrijk onderdeel bij stress, aangezien stress veroorzaakt wordt door hormonen en verschillende fysische gevolgen heeft. De diepe slaap zorgt dus voor een soort fysische schoonmaak en dat we er weer tegen aan kunnen!

Mijn Kwartier: waarom is het zo belangrijk?

In dit artikel werd reeds beschreven waarom slaap zo belangrijk is tegen stress. Een gevolg van stress is spijtig genoeg dat we niet meer zo goed slapen of de slaap niet kunnen vatten. Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat dagelijks oefeningen en video's aanbiedt, om tot andere inzichten te komen. Verder geeft het ook oefeningen mee, die je tot rust kunnen brengen, zodat je terug kan verkeren in een gezonder slaapritme.

Heb ik stress?

Om te meten in welke mate stress bij jou aanwezig is, kan je onze gratis stresstest invullen. Na het invullen van deze test, krijg je meteen jouw scores!