Veel mensen hebben last van oververmoeidheid. We slapen allemaal wel eens een nachtje slecht, maar vaak komt het ook voor dat het dagenlang of zelfs wekenlang aanhoudt. Wat zijn nu exact symptomen van oververmoeidheid? Wanneer trekken we de grens en spreken we van oververmoeidheid. In het algemeen kunnen we stellen dat we van oververmoeidheid spreken als de symptomen steeds meer invloed hebben op ons leven. Om te weten wanneer dat exact kan voorkomen, moeten we eerst de symptomen van oververmoeidheid kennen. Dit artikel somt de symptomen oververmoeidheid op en geeft ook mogelijke oorzaken en behandelingsmethoden.

Symptomen oververmoeidheid: symptomen van oververmoeidheid

Oververmoeidheid begint vaak met de moeilijkheden om in te slapen of goed door te kunnen slapen. Dit komt vaak de eerste keer voor in periodes dat je stress ervaart of onder druk staat. Dan kan het zijn dat je maar niet in slaap geraakt en dat je tijdens de nacht verschillende keren wakker wordt. Dit is vaak het eerste kenmerk van oververmoeidheid. Na een tijdje begint de vermoeidheid ook gevolgen te hebben op je werk of in je relatie. Het kan zo zijn dat je vaak dingen begint te vergeten die je collega’s of je baas je hadden gevraagd om te doen. Misschien wordt je ook sneller kwaad op je partner of snauw je hem/haar sneller af. Je begint dingen te vergeten, houdt moeilijk je aandacht erbij, hebt het gevoel dat je maar niet tot rust kan komen en hebt vaak huilbuien of je wordt snel kwaad. Dit zijn algemeen gekende tekenen van oververmoeidheid.

Het kan zelfs zijn dat je na een tijdje nooit meer goed slaapt. Je hebt een stressvolle periode achter de rug, maar zelfs nu geraak je moeilijk in slaap of word je vaak wakker.

Symptomen oververmoeidheid: behandeling van de oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van oververmoeidheid is stress. Stress zorgt er namelijk voor dat je het moeilijk gaat hebben om zowel mentaal als fysiek rust te vinden. Dat kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap geraakt en zal ook andere gevolgen met zich mee brengen.

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je helpt in het aanpakken van je stress. Het begeleidt je aan de hand van psychologische principes om langdurig van je stress verlost te geraken en de kans te verminderen dat je in de toekomst nog zulke stress ervaart.

Symptomen oververmoeidheid: doe de stresstest

Als je wil weten in welke mate jouw stress een invloed kan hebben op je oververmoeidheid of misschien in de toekomst oververmoeidheid kan veroorzaken, doe dan hier de gratis stresstest!