Maandelijks zoeken veel mensen op Google naar oorzaken van angst of symptomen van angst. Om je een beter beeld te geven over wat angst kan veroorzaken, snijden we in dit artikel het onderwerp: angst? Aangeleerd of door trauma aan. Dit artikel beschrijft dus enkele oorzaken van angst. Angst ontstaat niet op dezelfde manier en door dezelfde oorzaken bij iedereen. Sommige hebben geen idee waarom ze nu plots angstig zijn of vele mensen denken dat enkel een trauma kan zorgen dat je angstig wordt. Dat is niet waar.

Angst? Aangeleerde angst?

Angst kan inderdaad aangeleerd zijn. Denk misschien zelf eerst aan een situatie waar angst aangeleerd kan zijn. Ik vind dat persoonlijk moeilijk. Ik stel me dan ook meteen de vraag door wie? Angst wordt doorgaans aangeleerd door mensen die een soort ‘mentorrol’ hebben voor de persoon die angst aanleert. Wat wil dit nu zeggen? Dit wil zeggen dat mensen vaak angst aanleren van iemand waar ze naar opkijken, waar ze iets van willen leren of waar ze ontzag voor hebben. Om terug te keren op het voorbeeld waarin angst aangeleerd kan zijn: denk eens waarom sommige kinderen angst hebben van spinnen? Is dit omdat een spin hun ooit heeft aangevallen en ze daar hevige schade van hebben overgehouden? In België zijn het merendeel van de spinnen, slechts met enkele uitzonderingen na, totaal niet schadelijk en kunnen ze ook  niets doen. Meeste kinderen hebben bang van spinnen omdat ze zien hoe andere mensen rondom hen reageren op spinnen. Ze gillen, ze gaan op een stoel of zetel staan, ze slaan ernaar met veel lawaai. Zo leren kinderen dat spinnen iets zijn om te vrezen en dat je er niet in de buurt van wil komen.

Angst? Door trauma?

De meest voorkomende oorzaak van angst is trauma. Je hebt iets pijnlijk, emotioneel negatief uitputtend meegemaakt en dat laat zijn sporen na. Een trauma kan bijvoorbeeld een slechte jeugd of een verkrachting zijn.

Angst? Hoe pak ik nu mijn angst aan?

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je helpt in het aanpakken van jouw angst. Het helpt je ontdekken wat jouw krachtbronnen zijn en hoe jij angst kan aanpakken ,ook in de toekomst wanneer je het programma niet meer volgt. Op die manier heb jij je leven opnieuw in de hand en is er geen plaats meer voor angst!

Angst? Doe de angsttest!

Je kan gratis de online angsttest invullen om te ontdekken wat jou niveau van angst is!