Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van burn-out. Waarom ontstaan burn-out? En waarom bij jou en niet bij iemand anders? Anderen hebben toch ook veel werk? De rede dat een burn-out ontstaan, kan verschillend zijn bij verschillende mensen. In het algemeen kunnen we echter wel een rode draad in het verhaal herkennen. In dit artikel zullen we de hoofddraad van het ontstaan van burn-out beschrijven en zullen we toelichten wat oorzaken van burn-out zijn. Daarna zullen we mogelijke opties geven om deze burn-out te behandelen en aangeven waar je een burn-outtest kan vinden, om jouw niveau van burn-out te kunnen bepalen.

Oorzaken van burn-out? Perfectionisme

In de titel zie je een termen staan, die je waarschijnlijk wel kent: perfectionisme. Wat heeft perfectionisme nu te maken met burn-out. We zien dat mensen, die perfectionistisch zijn aangelegd, in het algemeen langer over taken doen, omdat ze perfect moeten zijn, maar daarenboven ook meer moeilijkheden hebben met bijvoorbeeld los te laten dat niet al het werk af is dat af moest zijn. Als je perfectionistisch bent, wil je vaak dat alles ook tot in de puntjes goed verloopt. Als dit dan niet gebeurt, is het vaak moeilijk voor je om dit los te laten en kan het bijvoorbeeld zijn dat je ligt te piekeren over wat je nog allemaal moet doen of hoe je het in de toekomst moet aanpakken. Om die reden heb je meer kans op een burn-out dan mensen die minder perfectionistisch zijn aangelegd. Begrijp ons niet verkeerd, het is zeker niet slecht om perfectionistisch te zijn, maar vaak is er geen onderscheid meer tussen situaties waar dit goed is en situaties waar dit niets bijdraagt aan het werk. Dat vergeten mensen snel of ze zien na een tijdje niet meer waar die grens nu precies ligt. Ze geraken in overdrive en piekeren er vervolgens over omdat niet alles perfect verlopen is. Zo kan spanning en stress zich opstapelen, totdat er sprake kan zijn van een burn-out.

Oorzaken van burn-out? Behandeling van burn-out!

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat mensen met burn-out en mensen die perfectionistisch aangelegd zijn kan helpen in het aanpakken van hun burn-out. Allereerst zien we wat de mechanismen zijn die zich achter burn-out bevinden en vervolgens zullen we je persoonlijke tips geven in het aanpakken van je burn-out, die zich inspireren op wat jou helpt.

Oorzaken van burn-out? Doe de burn-outtest!

Als je wil weten wat jouw burn-outniveau is of welke symptomen van burn-out reeds op jou van toepassing zijn, doe dan hier de gratis online burn-outtest!