In de wintermaanden lijken depressies meer voor te komen dan in de zomermaanden. Dit heeft verschillende redenen: ten eerste draagt zonlicht bij aan ons welzijn. Aangezien de zon later opkomt en vroeger ondergaat, ervaar je dus langere periodes waarin het donker is. Dit kan een invloed hebben op je humeur en je psychologische welzijn. Daarnaast dien je ook rekening te houden met stress ten gevolge van de 'kortere avonden', wat op lange termijn depressie symptomen kan beïnvloeden. Doordat je het gevoel hebt meer te moeten doen op een kortere tijd, aangezien het al donker is als je naar huis gaat, stijgt mogelijk je stressniveau en op lange termijn ook je depressieniveau.

Depressie? Wat zijn symptomen van depressie?

Naast een overheersend somber gevoel, zijn er ook nog verscheidene andere depressie symptomen. Zo wordt depressie doorgaan gekenmerkt door een verstoord slaappatroon (moeite met inslapen, doorslapen, nachtmerries,...). Daarnaast zien we ook een invloed op het lichaam en bepaalde lichamelijke functies, zoals een verstoord eetpatroon (meer gaan eten, minder gaan eten). Maar wat naast een somber gevoel depressie nog het meest lijkt te kenmerken, is 'uitzichtloosheid'. Onder 'uitzichtloosheid' verstaan we:

  • Niet langer initiatief nemen
  • Zich niet projecteren in de toekomst
  • Zich schuldig voelen

Deze depressie symptomen kunnen op hun beurt een invloed hebben op andere depressie symptomen, wat als het ware een vicieuze cirkel van depressie symptomen creëert.

Depressie? Depressie symptomen behandelen?

Als er sprake is van depressie, is het aangeraden op zoek te gaan naar professionele hulp. Depressie en depressie symptomen zijn namelijk klachten, die doorgaans niet vanzelf verdwijnen, maar een actief aanpak vragen.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, ontwikkeld door artsen en psychologen, dat je dagelijks van thuis uit begeleidt in het aanpakken van depressie symptomen. Gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte technieken helpt het programma je dag per dag je depressie symptomen te verminderen, je psychische kwetsbaarheid te verlagen en werkt het samen met jou aan hervalpreventie.

Depressie? Test hier je depressie symptomen!

Wil je graag weten in welke mate depressie symptomen een invloed hebben op je dagelijkse functioneren? Doe dan hier de gratis depressie test!