Slaap je slecht? Merk je dat je vaker dingen vergeet? Ben je geïrriteerd? Dan kan het wel eens zijn dat je oververmoeid bent. Oververmoeidheid komt voort uit een lange stressvolle periode of ingrijpende gebeurtenis, die ervoor zorgt dat we niet meer optimaal kunnen ontspannen. Bovendien hebben mensen met oververmoeidheid problemen met op hetzelfde niveau te presteren als daarvoor.

Stress en oververmoeidheid zijn dus op veel verschillende manieren aan elkaar gelinkt. Stress kan namelijk aanzienlijk bijdragen aan het ontstaan van oververmoeidheid. Je piekert, je lichaam staat opgespannen, je geraakt maar niet in slaap. Bovendien kan je last hebben van nachtmerries of word je voortdurend wakker gedurende de nacht. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je niet uitgerust opstaat en bovendien niet verkwikt bent. Slaap zorgt er namelijk voor dat ze zowel psychisch als fysiek verkwikken, zodat we fris aan een nieuwe dag kunnen beginnen; het feit dat je slecht slaapt kan er dus op zijn beurt voor zorgen dat je meer stress ervaart.

Stress en oververmoeidheid: de vicieuze cirkel

Je weet nu dat stress aan de basis kan liggen van het ontstaan van oververmoeidheid en dat op zijn beurt slecht slapen kan leiden tot meer stress. Daar blijft het echter niet bij. Als je niet uitgerust bent, vragen bepaalde taken veel meer tijd zoals bijvoorbeeld administratieve taken. Omdat concentratie en geheugen meer inspanning vraagt, doe je er langer over, wat op zijn beurt stress met zich mee kan brengen. Je werkt namelijk trager als daarvoor, waardoor mensen die oververmoeid zijn vaak hun taken niet af krijgen.

Deze stress op zich kan ervoor zorgen dat je ongezonde manieren gaat kiezen om om te gaan met deze stress. Denk bijvoorbeeld maar aan het overcompenseren door extra lang te werken en voortdurend bezig te zijn met wat je allemaal nog moet doen, zodat je zeker niets vergeet. Dit kan er echter voor zorgen dat je geest volledig overbelast geraakt en je een burn-out ontwikkeld.

Stress en oververmoeidheid behandelen!

Je kan de vicieuze cirkel van stress en oververmoeidheid doorbreken door middel van

  • Stressvermindering
  • Het elimineren van ongezonde reacties op stress
  • Symptomen van oververmoeidheid aan te pakken

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je dagelijks van thuis uit begeleidt in het aanpakken van bovenstaande punten. Recent onderzoek toont aan dat de gemiddelde deelnemer stressvrij is na drie weken dagelijks het programma Mijn Kwartier gevolg te hebben!

Stress en oververmoeidheid: de test!

Wil jij graag weten in welke mate jij lijdt aan stress en oververmoeidheid en deze elementen een invloed hebben op je dagelijkse leven? Doe dan hier de gratis test!