Je kan soms ineens beginnen zweten zonder reden. Je zit gewoon rustig in de zetel of voor de computer en begint te zweten. Dit kan wel eens voorkomen, maar als het vaak voorkomt, zou het kunnen dat je een hoog stressniveau hebt. Het is normaal dat je zweet als je aan het joggen bent of gaat fitnessen, maar niet als je geen fysieke inspanning aan het leveren bent. In dit artikel zullen we het hebben over de oorzaken van zweten en wat je ertegen kan doen.

Zweten: oorzaken

Als je geen fysieke inspanning aan het doen bent, wordt zweten meestal veroorzaakt door stress. Vroeger had stress de gezonde functie om ons lichaam voor te bereiden op gevaar. Het maakte ons lichaam klaar om sneller een bepaalde reactie te kunnen vertonen. Nu hebben we deze reactie bijna niet meer nodig, aangezien we nauwelijks met gevaar geconfronteerd worden. Toch blijven we stress vertonen, maar dan op een ongezonde manier. Je kan stress krijgen als je baas je meer werk geeft, als je ruzie hebt gehad met iemand,.... Wat echter niet veranderd is, is onze lichamelijke reactie op stress. Een van de symptomen van stress is dat je begint te zweten. Dit stamt dus nog af uit de oertijd en is blijven hangen. Nu hebben we deze reactie echter niet meer nodig, maar ons lichaam weet dat niet. Als we stress ervaren, zullen we dus vaak beginnen te zweten.

Als dit een keertje voorkomt, is dat oké, maar als het steeds vaker voorkomt, is het nuttig om je stress aan te pakken.

Zweten: behandeling

Om het zweten aan te pakken, kan je de oorzaak ervan aanpakken: stress. Dit kan door middel van ons online zelfhulpprogramma. Het programma helpt je om uit de vicieuze stresscirkel te breken, zodat na een tijdje het zweten ook zal verminderen of zelfs verdwijnen.

Zweten: doe de stresstest!

Weet je niet hoe hoog je stressniveau momenteel is? Vul dan gratis onze stresstest in, om te ontdekken of je momenteel groen, geel, oranje, rood of donkerrood scoort en stress de reden kan zijn van je overmatig zweten.