Wachttijden bij een psychotherapeut, psycholoog of psychiater

Een psychotherapeut, psychiater of psycholoog vinden in een grootstad als Antwerpen is vaak geen eenvoudige opdracht. De meeste centra voor geestelijke gezondheidszorg hebben lange wachttijden voor psychotherapie en je krijgt moeilijk een afspraak met een psycholoog, psychiater of psychotherapeut te pakken op korte termijn.

Onlangs begeleidde ik een groep Antwerpse huisartsen, die mij vertelden dat ze het vaak moeilijk hebben om hun patiënten door te verwijzen naar een psychotherapeut, psycholoog of psychiater door de lange wachttijden. Een manier om het tekort aan therapeuten op te vangen is om mensen door te verwijzen naar een online zelfhulpprogramma. Soms volstaat zelfhulp, soms is het een goede voorbereiding op verdere therapie.

In mijn praktijk als geneesheer en psychotherapeut word ik vaak met deze vraag geconfronteerd.

Wat is een erkende psychotherapeut?

Een psychotherapeut is een geneesheer of psycholoog die een erkende opleiding in de psychotherapie heeft genoten. De meeste kwaliteitsopleidingen psychotherapie staan niet open voor mensen die geen diploma hebben als arts of als psycholoog.

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog is iemand die aan de universiteit een masterdiploma behaalde in de psychologie.

Is een psycholoog steeds ook psychotherapeut?

Niet elke psycholoog is psychotherapeut. Een erkende opleiding in de psychotherapie duurt 4 jaar nadat men afgestudeert als geneesheer of als psycholoog. Om psychotherapeut te kunnen worden, moet je dus reeds psycholoog ofwel arts zijn, maar daarom geldt nog niet het omgekeerde.

Wat is een psychiater?

Een psychiater is een arts of geneesheer die na zijn studies in de geneeskunde nog 5 jaar specialiseerde in de psychiatrie.

Is elke psychiater steeds ook psychotherapeut?

Neen, niet elke psychiater volgde de vierjarige opleiding psychotherapie na zijn studies. Als je wil weten of een psychiater ook psychotherapeut is, dien je na te vragen of hij een vierjarige opleiding in de psychotherapie volgde.

Wat is psychotherapie?

Psychotherapie is de wetenschap waarin je de praktische gespreksvaardigheden aanleert om iemand te begeleiden zelf zijn of haar probleem op te lossen. Een erkende opleiding in de psychotherapie kan meestal enkel gevolgd worden door mensen die een universitair masterdiploma behaalden in de geneeskunde, psychiatrie of psychologie.

Wat is de rol van online zelfhulp in psychotherapie?

Wanneer je een therapeutische oplossing zoekt voor een stressgebonden probleem zoals stress, angst, burn-out of depressie, kan je online zelfhulp overwegen als oplossing. Vaak is zelfhulp voldoende om de gemotiveerde patiënt voort te helpen, soms is het een goede voorbereiding op psychotherapie terwijl je op de wachtlijst staat.

Veel mensen starten met online zelfhulp onder begeleiding van hun huisarts, en evalueren dan na enkele weken of ze nog aanvullende psychotherapie nodig hebben. Je huisarts kan je goed begeleiden in deze beslissing.

Wat is een zelfhulpprogramma?

Een zelfhulpprogramma begeleidt de deelnemer dagelijks door een proces van therapeutische zelfreflectie zodat de deelnemer zelf oplossingen ontdekt om de stress die zijn of haar problemen veroorzaakt aan te pakken.

Hoe test je of je aan stress lijdt?

Je kan hier online een gratis stresstest doen om in te schatten of je stress hebt die aangepakt dient te worden.