Je hoeft niet aan een mentale problematiek te lijden om frequent last te hebben van piekeren. Piekeren kan als symptoom op zich voorkomen of eventueel gelinkt zijn aan andere symptomen. Desondanks piekeren als enkelvoudig symptoom kan voorkomen, is het frequent gelinkt met meerdere gevolgen zoals bijvoorbeeld slaapproblemen.

Dit artikel legt gevolgen en oorzaken van piekeren uit. Bovendien vind je op het einde van het artikel tips om je piekeren te verminderen en bijgevolg te behandelen. Vergeet bovendien niet de gratis zelf test te doen om te ontdekken in welke mate piekeren gevolgen kan hebben op jouw dagelijkse functioneren.

Piekeren? De oorzaken en gevolgen

Piekeren kan aan verschillende dingen te wijten zijn. Zo kan het bijvoorbeeld gelinkt zijn aan stress, maar zelfs depressie. Je ligt wakker over bepaalde dingen, denkt aan wat je de volgende dag allemaal moet doen of voelt je schuldig over bepaalde dingen, die je hebt gezegd of gedaan.  Zoals je misschien reeds gemerkt hebt, gaat piekeren vaak samen met slaapproblemen. Aangezien je lange tijd aan het denken bent, is het moeilijk voor ons lichaam om rust te vinden en kan het dus moeilijk zijn in te slapen. Wat eventueel ook kan samenhangen met piekeren is een laag zelfbeeld. Aangezien piekeren frequent synoniem is voor twijfelen, kan het zijn dat je met piekeren net je onzekerheden versterkt in plaats van bepaalde dilemma's in je hoofd oplost, zoals misschien in het begin de bedoeling was.

Net zoals mentale problematieken een oorzaak kunnen zijn van piekeren, kunnen ze ook een gevolg zijn. Mocht je piekeren en eventuele andere symptomen gedurende een langere tijd aanhouden, kan het zijn dat je brein compleet uitgeput geraakt of je humeur erg begint te lijden onder deze symptomen.

Piekeren? De behandeling

Er bestaan verschillende manieren om piekeren aan te pakken. Des te langer je reeds gebruikt maakt van piekeren, des te moeilijker het echter kan zijn om piekeren zonder professionele hulp aan te pakken.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat ontwikkeld werd door artsen en psychologen, dat je dagelijks begeleidt in het doorbreken van ongezonde gewoontes en je leert gelukkiger leven door het inbouwen van gezonde gewoontes. Het programma leert je dus piekeren herkennen en vervolgens wat jij kan doen om dit piekergedrag te verminderen om zo de negatieve cirkel van piekeren te doorbreken.

Piekeren? Doe de gratis zelftest!

Wil je graag weten in welke mate jouw piekergedrag een invloed heeft op jouw dagelijkse functioneren? Doe dan hier de gratis zelftest en ontdek wat jij kan doen om je mentale rust terug te vinden.