Depressie is één van de meest besproken mentale problematieken. Het raakt een hoog aantal mensen over heel de wereld, ongeacht leeftijd, sociale status en levenservaring. Depressie symptomen kunnen zich op verschillende manieren voordoen en dus soms ook sterk van elkaar verschillen. Wat we wel steeds terugvinden is het overheersende sombere humeur en minstens 5 van de onderliggende symptomen van depressie.

Depressie symptomen kunnen door verschillende oorzaken tot stand komen. Vaak ligt een emotioneel trauma aan de basis van een depressie. Onderstaande voorbeelden zijn mogelijke oorzaken van symptomen van depressie:

  • Echtscheiding
  • Geweld, zowel fysiek als emotioneel
  • Pestgedrag
  • Oorlog
  • Gevoel van verlies
  • Familiale problemen
  • ...

Er bestaat dus geen standaardsituatie die symptomen van depressie kan uitlokken.

Symptomen van depressie? Hoe ontstaat een depressie?

Ondanks er verschillende oorzaken van depressie bestaan, is er wel een constante factor die op iedereen met depressie van toepassing is. Keuzevrijheid. Dit wil zeggen dat sommige situaties erg op je kunnen wegen, maar dat jij nog altijd de keuze hebt hoe hier je hiermee omgaat. Het is namelijk deze keuze, die een groot verschil kan maken, die het verschil tussen een moeilijke periode en een depressie kan maken.

Als je lijdt aan een depressie wil dit niet zeggen dat je zwakker bent dan iemand anders. Jouw depressie kan echter wel een indicatie zijn dat het nuttig is om in de toekomst te kiezen voor andere copingsmechanismes, of andere manieren om met problemen om te gaan. Er zijn immers andere mogelijkheden, die gezonder zijn voor lichaam en geest.

Symptomen van depressie? Hoe behandel je depressie?

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat je dagelijks begeleidt in het aanpakken en behandelen van je symptomen van depressie. Bovendien leert het je bewust worden van je keuzes om in de toekomst meer gezonde gewoontes in te bouwen. Dit verlaagt de kans op depressie en verlaagt bovendien jouw psychische kwetsbaarheid. Leer vandaag nog hoe gezonde gewoontes in te bouwen en komaf te maken met ongezonde gewoontes!

Symptomen van depressie? Doe de test!

Wil je graag weten in welke mate symptomen van depressie jouw dagelijks functioneren beïnvloeden? Doe dan hier de gratis depressie test!