Maagproblemen kunnen inderdaad een symptoom van depressie zijn. Maagproblemen kunnen namelijk na een tijdje de kop op steken, doordat je lichaam mee in de depressie betrokken wordt. Doorgaans uit een depressie zich voornamelijk geestelijk, maar in veel gevallen hebben mensen ook lichamelijke symptomen van depressie. Maagproblemen horen bij deze lichamelijke symptomen van depressie.

Kunnen maagproblemen alleen verklaard worden door depressie?

Maagproblemen horen niet enkel bij de lichamelijke symptomen van depressie, maar kunnen ook wijzen op problemen van angst of zelfs ernstige vormen van angst. Als je je lichaam gedurende lange tijd uitput, zal je lichaam hierop reageren. In sommige gevallen kan dit leiden tot maagklachten. Bij andere mensen kan dit bijvoorbeeld dan weer leiden tot hoofdpijn.

Wie is gevoeliger voor maagproblemen?

Er zijn bepaalde mensen die gevoeliger zijn voor maagproblemen en dus ook lichamelijke symptomen van mentale problemen. Ten eerste kinderen zijn gevoeliger en daarom hebben zij ook meer kans om bijvoorbeeld maagproblemen te ervaren. Daarnaast zijn er zelfs studies die bewijzen dat tieners vatbaarder zijn voor hoofdpijn. Als je lichaam kortom nog niet volledig ontwikkeld is, kan het zijn dat je meer kans hebt op maagproblemen.

Daarnaast hebben mensen met een verzwakt immuunsysteem ook meer kans op maagproblemen. Denk hier bijvoorbeeld aan oudere mensen of mensen met een chronische ziekte. Zij hebben bijgevolg dus meer kans op maagproblemen, omdat hun immuunsysteem reeds verzwakt is. Deze mensen hebben dus ook een verhoogde kans op ziekte en andere lichamelijke problemen.

Hoe kan ik maagproblemen aanpakken?

Als maagproblemen voortkomen uit een depressie, kan je deze aanpakken door middel van de depressie aan te pakken. Het is nuttig om alvorens een behandeling voor depressie te zoeken, ook even langs je arts te gaan, zodat deze de oorzaak van je maagproblemen kan vaststellen.

Het online zelfhulpprogramma van Mijn Kwartier kan je verder helpen in het aanpakken van je maagklachten en je depressieve klachten. Het programma werkt aan de hand van therapeutische technieken en ondersteunt je dagelijks, om zo je positieve vooruitgang kracht bij te zetten.

Maagproblemen? Test je depressie symptomen!

Als je wil weten of maagproblemen eventueel te wijten kunnen zijn aan depressie symptomen of andere mentale klachten? Dan kan je hier de gratis online depressie test afleggen.