Begeleid de mensen om je heen effectiever en prettiger na het doorlopen van het 'Oplossingsgericht Begeleiden' traject

Oplossingsgericht Begeleiden binnen het MijnKwartier.be programma is een online traject waarin je leert iemand oplossingsgericht te begeleiden, zowel professioneel als privé. Zowel om stressvrij en gelukkiger te leven en werken als om ambitieuze doelstellingen te realiseren.

Je zal effectief aan de slag gaan en tijdens het traject al resultaten bereiken in je eigen team of voor naasten om je heen. Dit is dus géén cursus of e-learning, maar een traject waarbij jij dagelijks en praktisch begeleid wordt via video's, vragen en opdrachten terwijl je oefent op enkele personen die van je vooruitgang zullen genieten. Een echte 'begeleiding' om anders te leren 'begeleiden'!

Waarom oplossingsgericht begeleiden?

Wat gaat er vaak fout tijdens 'reguliere' begeleiding?

Wanneer anderen tegen problemen aanlopen, is het vaak relatief makkelijk om een oplossing te bedenken voor de problemen van de ander. Het is echter heel moeilijk om de betreffende persoon vervolgens ook die oplossing te laten uitvoeren. De één denkt: 'Als je gewoon doet wat ik zeg, zijn je problemen zo voorbij' en de ander denkt: 'dat gaat niet werken'. Hierdoor kan veel frustratie ontstaan bij beide partijen en zelfs ontevredenheid over elkaar.

Waarom is oplossingsgericht begeleiden zo'n succesvolle vorm van begeleiding?

Tijdens oplossingsgericht begeleiding worden niet alleen de problemen van dat moment opgelost, maar wordt ook de begeleide persoon beter in toekomstige problemen zelf oplossen. Oplossingsgerichte begeleiding draait om het idee dat mensen zelf tot oplossingen kunnen komen mits ze op oplossingsgerichte manier begeleid worden. Tijdens deze begeleiding helpt de begeleider de betreffende persoon om de oplossing(en) zelf te vinden voor diens probleem en het geloof in zichzelf te (her)ontdekken om de oplossing te kunnen uitvoeren.

Deze vorm van begeleiden vraagt oefening en geduld, maar op den duur wordt het een effectieve, efficiënte en prettige wijze van begeleiden voor zowel de begeleider als de begeleide.

Wanneer 'oplossingsgericht begeleiden' inzetten?

Inzetten voor privé en professioneel:

 • om je vrienden, familie of teamleden te helpen uit een dal terug naar boven te klimmen
 • om vernieuwde creativiteit (opnieuw) op te wekken in anderen
 • om de engagement en tevredenheid van je team- of gezinsleden te vergroten
 • om een betere sfeer te creëren binnen je vriendengroep, gezin of team door anderen te helpen oplossingsgerichter naar het leven te kijken in plaats van te blijven hangen in een focus op problemen
 • om weerstand tegen verandering op een andere manier te benaderen

Inzetten in het bedrijf:

 • om je retentie te verhogen
 • om absenteïsme en verloop in je team of bedrijf te verminderen
 • om de productiviteit en effectiviteit van je teamleden te vergroten door hen te helpen sneller oplossingen te zien en niet te blijven hangen in een focus op problemen
 • om de kwalitatieve en kwantitatieve output van je teamleden te vergroten door hen te helpen hun verborgen talenten te identificeren en in te zetten

Over het oplossingsgericht begeleiden traject

Wat leer je tijdens het oplossingsgericht begeleiden traject?

Tijdens het oplossingsgericht begeleiden traject leer jij:

 • verborgen talenten en oplossingen te zien in de mensen om je heen
 • oplossingsgerichte gesprekken te voeren aan de hand van oplossingsgerichte observatie- en gesprekstechnieken
 • problemen te vertalen naar talenten door aanwezige talenten te identificeren, het vertrouwen van mensen in hun eigen talenten te vergroten en hen helpen om nieuwe talenten te ontwikkelen
 • verloren creativiteit terug aan te wakkeren
 • met zelfvertrouwen ingrijpen wanneer je iemand in nood ziet i.p.v. lijdzaam toe te kijken

Tijdens het oplossingsgericht traject begeleiden ontdek je:

 • wat de diepste drijfveren en motieven van mensen zijn
 • hoe onbewuste verlangens mensen drijven
 • de kracht van wensen en dromen
 • hoe de magie van oplossingsgerichte nieuwsgierigheid mirakels verricht

Wat kan je na het volgen van dit traject?

Na het volgen van dit traject kan je zelf mensen begeleiden om talenten bij zichzelf te (her)ontdekken, nieuwe talenten te ontwikkelen en voorheen onoverkomelijke problemen op te lossen. Na begeleiding door jou zullen de mensen om je heen opbloeien tot hun volle potentieel naar boven komt, problemen natuurlijkerwijze oplossen en oplossingsgerichter door het leven gaan.

Na het volgen van dit traject zal je ook spontaan vanuit jezelf het verborgen potentieel bij je medewerkers en naasten zien, inclusief hun (onzichtbare) talenten. Door een succesvolle oplossingsgerichte begeleider te worden zal je ook met meer zelfvertrouwen door het leven gaan omdat je voelt dat je anderen helpt en meer tevredenheid en minder frustratie voelen omdat je samen met anderen meer bereikt in je privé en professionele leven.

Tijdens het volgen van dit traject zal je ook al direct je eerste resultaten bereiken bij de mensen die je tijdens het traject zelf zal gaan begeleiden.

Voor wie is dit traject?

Dit traject is geschikt voor iedereen die anderen oplossingsgericht wil begeleiden. Dit kan als leidinggevende, maar ook als collega, vertrouwenspersoon, HR-specialist, vrijwilliger, vriend of vriendin, familielid, bekende of andere naaste.

De enige vereiste is dat je als deelnemer aan dit traject 'in het groen' scoort. Wanneer je zelf kampt met overmatige stress die je blik beïnvloedt, is het heel moeilijk om anderen oplossingsgericht te begeleiden. Doordat het traject onderdeel is van het MijnKwartier.be programma, kun je vooraf aan het traject en wekelijks de zelftest invullen om te zien hoe jij op dat moment scoort. Als blijkt dat je in het 'rood' scoort, kun je het Oplossingsgericht Begeleiden traject tijdelijk pauzeren en de stress-verminderingsmodules van MijnKwartier.be gebruiken om weer terug in het 'groen' te komen en het traject voort te zetten.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het oplossingsgericht begeleiden traject vindt online plaatst. Elke dag ontvang je een e-mail met link naar het traject waar je ongeveer 15 minuten zal bezig zijn met het beluisteren van een video en/of beantwoorden van vragen. Onderdeel van het traject zijn ook opdrachten die je gedurende de dag kortdurend uitvoert om bepaalde vaardigheden of onderdelen van oplossingsgericht begeleiden te oefenen. Dit vraagt niet per se extra tijd, alleen extra aandacht om bijvoorbeeld tijdens een interactie met een collega of vriend(in) of gezinslid iets anders te observeren dan je normaal doet of op een andere manier te reageren dan je voorheen deed.

Het oplossingsgericht begeleiden traject is onderdeel van 'MijnKwartier.be Pro', de bedrijfsversie van 'MijnKwartier.be'.