Je denkt niet meteen aan een internetverslaving als je denkt aan een verslaving. Desondanks is de internetverslaving nog nooit zo actueel geweest als vandaag. Net zoals bij andere vormen van verslaving is een internetverslaving een obsessie voor het internet, een drang die je maar moeilijk kan stoppen. Het internet vervult doorheen heel de dag je gedachten en je hebt het gevoel de controle te verliezen over je vrije wil om je achter de computer te zetten. Het lijkt wel alsof je zonder internet niet meer kan bestaan.
Als jij voldoet aan voorgaande beschrijving, is de kans groot dat je lijdt aan een internetverslaving. Naast bovenstaande beschrijving zijn er echter ook nog duidelijkere guidelines, die je helpen een internetverslaving van een internetvoorkeur helpen onderscheiden. Dit artikel herneemt bijgevolg de symptomen van een internetverslaving, mogelijke oplossingen/behandelingsvormen ervan en als laatste een test, die je de gevolgen van een internetverslaving leert herkennen.
Lijd jij aan een internetverslaving? Wat zijn de symptomen van een internetverslaving?
Volgens experts mogen we spreken van een internetverslaving als iemand langer dan 16 uur per week doorbrengt op het internet. Dit wil zeggen dat je dus meer dan 2 uur per dag dient door te brengen op het internet alvorens de term internetverslaving mogelijk op jou van toepassing is.
Het aantal uren dat je doorbrengt op het internet is uiteraard niet de enige identificatienorm van een internetverslaving. Je kan namelijk meer dan 2 uur per dag op het internet doorbrengen en geen vorm van afhankelijkheid creëren. Er dient dus ook een vorm van afhankelijkheid aanwezig te zijn, die ervoor zorgt dat je een constante nood voelt om het internet te consulteren. Deze afhankelijkheid kan er op zijn beurt voor zorgen dat:
- Je dagelijkse, belangrijke taken aan de kant schuift
- Je nachtritme verstoord raakt door je internetverslaving
- Verschillende levensgebieden gaan beginnen lijden onder je internetverslaving (bijvoorbeeld school, familie, vrienden, hobby's)
- Je persoonlijke hygiëne erop achteruit gaat
- Je gezondheid erop achteruit gaat (carpaal tunnel syndroom, klachten ter hoogte van vingers en handen, oogproblemen,...)
- Je somber wordt
- Je zelfvertrouwen erop achteruit gaat
- Je humeur verslechtert (irritatie)
- ...
Zoals je ziet kan een internetverslaving zowel je lichaam als je geest erg beïnvloeden, met eventuele vergaande gevolgen op lange termijn.
Wat zijn de oorzaken van een internetverslaving?
Er zijn verschillende redenen waarom een internetverslaving zich ontwikkelt. Een van de meest voorkomende redenen is vluchtgedrag. De virtuele wereld is voor velen een manier om te vluchten uit de dagelijkse sleur of problemen in de reële wereld; het internet is een plaats waar alles mogelijk is. Vaak liggen gevoelens van eenzaamheid, verveling of zelfs een laag zelfbeeld aan de basis van zulk vluchtgedrag. Aangezien het internet in het algemeen anonimiteit garandeert, werkt het voor velen geruststellend dat je als het ware een nieuwe identiteit kan aannemen, waardoor oude problemen zich niet langer opdringen.
Daarnaast bestaan er nog andere oorzaken zoals persoonlijkheid en zelfs genen, die kunnen meespelen in het ontstaan van een internetverslaving. Deze factoren kunnen in interactie gaan met andere factoren, wat bijgevolg kan lijden tot het ontstaan van een internetverslaving. De invloed van deze factoren is echter minder gekend en minder in kaart gebracht dan de oorzaak 'vluchtgedrag'.
Wat zijn de gevolgen van een internetverslaving?
Zoals reeds aangetoond werkt verslaving vaak echter tegenovergesteld van wat initieel de bedoeling was: net zoals bij andere verslavingen, is de kans groot dat je internetverslaving gepaard gaat met hogere niveau's van depressiviteit en andere symptomen gelinkt aan eenzaamheid en een laag zelfbeeld.
Daarnaast komen problemen omtrent tijdsbesef ook zeer vaak voor ten gevolge van een internetverslaving: de tijd vliegt voorbij en je hebt het gevoel 5 minuten voor je scherm te zitten terwijl je er al 2 uur voor zit. Bovendien kan je verstoord dag- en nachtritme ook gevolgen hebben voor je gezondheid: je bent vatbaarder voor ziektes, je hebt allerlei kwaaltjes waar je daarvoor geen last van had,...
Een internetverslaving heeft vaak ook grote gevolgen op verschillende levensgebieden zoals je school, je familie, je vrienden, je hobby's. Mensen met een verslaving voelen zich doorgaans geïsoleerd en hebben vaak problemen met school of werk, omdat ze niet langer hun werk afkrijgen ten gevolge van hun verslaving. Dit kan op zijn beurt weer een invloed hebben op je psychische welzijn, waardoor als het ware een soort vicieuze cirkel van verslaving ontstaat.
Aanpakken internetverslaving? Hoe behandel je een internetverslaving?
Denk je te lijden aan een internetverslaving? Dan kan Mijn Kwartier je helpen bij het aanpakken/behandelen van je verslaving! Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, gebaseerd op cognitieve gedragstherapeutische en oplossingsgerichte technieken, dat je helpt negatief gedrag (je verslaving) af te bouwen en te vervangen door positieve, door jou gekozen gewoontes. Het programma begeleidt je dagelijks van thuis uit bij het verminderen van de tijd die je spendeert op het internet, en deze tijd in te vullen met activiteiten die jij aangenaam vindt.
Leer vandaag nog hoe jij de keuze over je eigen leven kan terugwinnen!
Internetverslaving? Doe hier de gratis test?
Denk je te lijden aan een internetverslaving? Test dan hier gratis hoe je verslaving een invloed heeft op jouw dagelijkse functioneren! De test duurt een 5-tal minuten en stuurt je meteen na het invullen door naar de resultatenpagina.