Mensen die geen symptomen angst of angststoornis hebben, begrijpen vaak niet de ernst van symptomen angst. Soms krijgen mensen te horen: 'Stel je zo niet aan' of 'Je kan de angst toch gemakkelijk overwinnen? Toch is het veel moeilijker dan ander mensen op het eerste zicht zouden denken.

Symptomen angst komen vaak voort uit een emotionele ingrijpende gebeurtenis, die een diepe negatieve indruk op je heeft nagelaten. Sinds deze ervaring merk je dat een bepaalde situatie of bepaalde elementen angst uitlokken. Je weet dat je angst een probleem is, maar kan je de symptomen niet tegenhouden. Dit is wat angst is en wat symptomen angst met je doen.

Om je te helpen zoeken naar een diagnose angststoornis en eventuele angst behandeling, lijsten we hieronder de symptomen van angst op en zetten we mogelijke behandelingsvormen op een rijtje.

Symptomen angst? Wat zijn de symptomen van een angststoornis?

Als je een vermoeden hebt dat je aan een angststoornis lijdt, lees hieronder dan even de symptomen angst en denk voor jezelf na dewelke op jou van toepassing zijn.

  • piekeren
  • aanhoudende bezorgdheid
  • rusteloos
  • opgewonden
  • prikkelbaar
  • vermoeid
  • spierspanning

Om van een diagnose te mogen spreken moeten er minstens 5 tot 6 van bovenstaande symptomen angst aanwezig zijn gedurende een periode van langer dan 2 weken. Bovenstaande symptomen kunnen bij verschillende angststoornissen voorkomen.

Symptomen angst? Mogelijke behandelingsvormen?

Om je symptomen angst aan te pakken kan je langsgaan bij een psycholoog. Hij/zij kan je verder helpen aan de hand van een bepaalde therapie. Een van de meest effectieve therapieën is de cognitieve gedragstherapie. Deze therapie helpt mensen met een angststoornis of angst symptomen hun gedachten uit te dagen en gedachten omtrent angst te herstructureren.

Vandaag de dag zijn er ook andere mogelijke behandelingsvormen om symptomen angst of angststoornissen aan te pakken en te behandelen. Mijn Kwartier ontwikkelde zo een online zelfhulpprogramma, dat geïnspireerd is op therapeutische technieken om je te helpen je angst symptomen aan te pakken. Je kan op zelfgekozen doelen werken om je rust weer te hervinden.

Symptomen angst? Doe de angst test!

Wil je weten in welke mate symptomen angst bij jou aanwezig zijn of ze een invloed hebben op je leven? Doe dan hier de gratis angst test!