Heb je zelf vroeger een alcoholverslaving gehad of enige andere verslaving en merk je dat je misschien een depressie hebt? Of ben je op zoek naar informatie voor iemand uit je omgeving? Dan kan je hier terecht met je vraag omtrent het samenvallen van depressie en middelenmisbruik. Verslavingen van alcohol of drugs kunnen een grote invloed hebben op de hersenen. De invloed op de hersenen hangt van verschillende dingen af zoals bijvoorbeeld hoeveel alcohol je per dag of week drinkt. Naarmate je meer alcohol drinkt, des te groter de kans is dat je hersenen aangetast worden door de alcohol. Het komt ook vaak voor dat mensen met een verslaving symptomen van depressie ervaren. Lees hier meer over de samenhang tussen middelenmisbruik en depressie en ook over hoe je dit kan aanpakken.

Depressie en alcohol? Wat is het verband?

Als je gedurende een lange tijd veel alcohol consumeert of andere schadelijke middelen gebruikt, kan het zijn dat je hersenen hiervan een invloed van ondervinden. Deze invloed kan bij iedereen verschillend zijn, maar in het algemeen herkennen we symptomen van mensen die een alcohol- of andere verslaving hebben. In veel gevallen zal de alcohol of de drugs gebieden in de hersenen aantasten die verantwoordelijk zijn voor het onthouden van zaken, maar ook voor het regelen van gedrag. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat iemand die teveel alcohol drinkt zich niet langer kan inhouden bij een ruzie en iemand slaagt, maar er de volgende dag niets meer van weet. Je hebt je gedrag niet langer onder controle. We zien dat depressie ook vaak samenhangt met het misbruiken van middelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze begonnen drinken om iets te vergeten, maar de alcohol toch niet alles doet vergeten. Of dat je beseft welke invloed je verslaving heeft op anderen of ziet wat je erdoor verloren hebt.

Depressie en alcohol? Het probleem aanpakken!

Mijn Kwartier ontwikkelde een online zelfhulpprogramma dat je helpt in het aanpakken van je depressie bij verslaving, maar het kan je ook helpen bij het behouden van je goede vooruitgang. Na een behandeling is het soms moeilijk om dan plots zelf je goede gewoonte te onderhouden. Hierbij kan het programma je helpen en ook de gevolgen van je verslaving aan te pakken ,zoals stress en depressie.

Depressie en alcohol? Doe de depressietest!

Wil je weten in welke mate jij na je alcoholverslaving of tijdens je verslaving last hebt van een depressie? Doe dan hier de gratis online depressietest!