Denk je te lijden aan een depressie en heb je het gevoel er maar niet uit te geraken? Veel mensen met depressie denken dat het 'nu eenmaal zo is' dat ze zich depressief voelen. Velen denken of vrezen trouwens dat dit is hoe ze zich de rest van hun leven gaan voelen. Daarnaast is depressie vaak verbonden met gevoelens zoals schuld en schaamte. Dit kan er voor zorgen dat mensen, die hulp broodnodig hebben, niet op zoek gaan naar hulp.

Depressie? Wat kan ik doen?

Naast gevoelens van schuld en schaamte, denken veel mensen dat ze geen keuze hebben in wat hen overkomt. Bijvoorbeeld, je gaat naar school en krijgt ruzie met een vriendin. Het kan dan voorvallen dat je het gevoel hebt dat het zelfs niet uitmaakt wat je doet, want de uitkomst blijft dezelfde: ruzie. Dit kan ook van toepassing zijn op een behandeling zoeken voor je depressie. Veel mensen denken dat het toch niet helpt of ze er nooit gaan uitkomen.

Cijfers bewijzen echter het tegendeel. Zo worden jaarlijks een groot deel mensen met depressie geholpen aan de hand van professionele hulp. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een psychotherapie, medicatie of een combinatie van interventies.

Het is dus nuttig jezelf te realiseren dat er wel daadwerkelijk acties zijn die jij kan ondernemen tegen je depressie. Zelfs als wordt je ontmoedigd door je symptomen of eventueel door andere mensen, jij hebt een keuze over wat jij doet tegen je depressie.

Voor veel mensen is de stap naar hulpverlening echter groot. Het is dus nuttig op zoek te gaan naar een hulp waarbij jij je op je gemak voelt. Ken je bijvoorbeeld een psychiater via een kennis en denk je dat dit een goed idee is, dan kan je dit proberen. Ben je op gesprek gegaan bij een hulpverlener, maar voel je je niet helemaal op je gemak. Geef dat je zoektocht niet op en overloop je opties om toch iemand te vinden waarbij jij je op je gemak voelt.

Mocht de stap toch te groot zijn naar een hulpverlener, bestaat er ook nog altijd de mogelijk hulp van thuis uit te krijgen. Mijn Kwartier is namelijk een online zelfhulpprogramma dat je aan de hand van therapeutische technieken dagelijks van thuis uit ondersteunt in het aanpakken van je depressie. Zet de stap dus vandaag nog en ontdek wat jij kan doen om meer geluk in je leven in te bouwen.