Hoogtevrees is een vaak voorkomende vorm van angst. Als je hoogtevrees hebt, ervaar je een benauwend, onbehaaglijk gevoel als je je op een hoogte bevindt. Het is normaal dat je angstig bent als je je op een hoogte bevindt. Hoogtevrees zorgt ervoor dat we niet zomaar een berg zouden beklimmen. Het zorgt ervoor dat we veiligheidsmaatregelen treffen, zodat we niet van een levensgevaarlijke hoogte zouden kunnen vallen. Hoogtevrees is aangeboren in iedere mens. Het gaat al zo lang mee als de mens zelf. Hoogtevrees is dus een soort overlevingsmechanisme van de natuur.

Hoogtevrees kan echter ook uitmonden in een fobie. Deze fobie wordt ook wel eens acrofobie genoemd. Deze soort van hoogtevrees zal dus zelfs voorkomen op hoogtes die helemaal niet beangstigend zouden moeten zijn. Een voorbeeld hiervan is erg angstig worden als je een brug over moet. Het oversteken van een brug houdt geen levensgevaarlijke risico's in zoals bijvoorbeeld bergbeklimmen. Toch vertonen mensen met acrofobie dezelfde symptomen alsof ze een berg zouden beklimmen.

Hoe ontstaan extreme vormen van hoogtevrees?

Hoogtevrees kan uitmonden in een fobie, bijvoorbeeld na het zien van een val. Vaak is het een extreem negatieve ervaring die een soort angst of fobie triggert. Zelfs het zien van een val kan zo traumatisch zijn dat extreme vormen van hoogtevrees ontstaan. Meestal komen extreme vormen van hoogtevrees voor bij leeftijden onder de 10 jaar en boven de 50 jaar. Eens zulke negatieve ervaring heeft plaatsgevonden, kan het zijn dat de angst zich niet alleen beperkt tot één situatie. Bij extreme vormen van hoogtevrees ben je bijvoorbeeld niet alleen angstig als je een brug over moet, maar bijvoorbeeld ook als je in een lift staat. Extreme vormen van hoogtevrees beperken zich dus niet alleen tot wat je hebt gezien/meegemaakt tijdens de negatieve ervaring, maar zal steeds verder reiken.

Wat ervaar je als hoogtevrees de kop op steekt?

Als je geconfronteerd wordt met hoogtevrees, ervaar je verschillende angst symptomen. Deze symptomen kunnen verschillen van keer tot keer, maar blijven in het algemeen wel hetzelfde.

Als je hoogtevrees ervaart en in een angstige situatie terecht komt, zal je hart sneller beginnen slaan, je ademhaling wordt oppervlakkiger, je spieren spannen op, ... Dit is een typische lichamelijke reactie op angst. Je lichaam zal je klaar maken om de angstige situatie efficiënter en sneller aan te pakken. Zo zal je bijvoorbeeld merken dat je sneller kan lopen als je angstig bent.

Naast fysieke symptomen zijn er ook psychische symptomen van angst. Zo hebben mensen vaak een gevoel van derealisatie en depersonalisatie bij extreme vormen van hoogtevrees. Dit wil zeggen dat je het gevoel hebt niet langer in contact te staan met de werkelijkheid of je lichaam. Je zweeft als het ware boven je lichaam en hebt geen controle meer over je eigen functies.

Hoe kan ik mijn hoogtevrees verminderen?

Als je merkt dat je hoogtevrees zich niet alleen beperkt tot situaties die daadwerkelijk levensgevaarlijk kunnen zijn, en dat de hoogtevrees je belemmert in je dagelijks leven, kan het zinvol zijn zo snel mogelijk een behandeling te zoeken. Hoe langer je wacht, hoe langer je doorgaans nodig hebt om de symptomen aan te pakken.

Een effectieve vorm voor het aanpakken van angst is gedragstherapie. In deze vorm van therapie worden de negatieve constructies van angst aangepakt en langzaamaan omgeruild voor gezonde constructen.

Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma dat gebruikt maakt van gedragstherapie, in combinatie met systeemoplossingsgerichte therapie, om angst, depressie en stress van thuis uit aan te pakken. Je kan het programma iedere dag volgen, om zo dagelijks aan je angst te werken.

Test je hoogtevrees hier!

Wil je graag weten welke symptomen van hoogtevrees jij ervaart? Doe dan hier de gratis angst test!